Neistražena Evropa

Američki speleolog u Turskoj uspešno izvučen na dubinu od 700 metara: Dobio je vrećice krvi za transfuziju

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2023

-

13:07

Američki speleolog u Turskoj uspešno izvučen na dubinu od 700 metara: Dobio je vrećice krvi za transfuziju
Američki speleolog u Turskoj uspešno izvučen na dubinu od 700 metara: Dobio je vrećice krvi za transfuziju - Copyright Tanjug AP/Khalil Hamra Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki speleolog koji se razboleo pre osam dana prilikom istraživanja pećine na jugu Turske, na dubini većoj od 1.000 metara, prebačen je na lokaciju na dubini od 700 metara, objavila je danas Turska speleološka federacija. 

Mark Diki (40) pretrpeo je abdominalno krvarenje dok je istraživao pećinski sistem Morka s međunarodnim timom.

Date su mu vrećice krvi za transfuziju, a 150 turskih i stranih spasilaca odazvalo se akciji spasavanja. Njegov transport na nosilima započeo je juče malo pre 15.30 časova po lokalnom vremenu, i trajao je oko 10 časova.U akciji spasavanja učestvuju spasilački timovi iz Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Italija, Poljske i Turske, prenosi Glas Amerike.

Neizvesno je koliko bi mogla da potraje čitava akcija spasavanja zbog složenosti situacije.Potpredsednik Evropske speleospasilačke organizacije Verner Zagler navodi da sve zavisi od toga da li će Diki tokom akcije spasavanja biti stalno na nosilima, ili će moći i samostalno da se kreće.

Tanjug AP/Marton Kovacs/Hungarian Cave Rescue Service via AP

 

"Nosila sa pacijentom su teža, nego kad su prazna, to je jasno, tako da je najveći izazov kada pacijent na nosilima prolazi kroz uske prolaze. Jedna ideja je da ako njegovo zdravsteno stanje bude stabilno, možda postoji mogućnost da prođe sve te uske prolaze sam i da ne bude na nosilima", kazao je Zagler.

Tanjug AP/Khalil Hamra Service via AP

 

Dodaje da bi to skratilo vreme, ali ako to ne bude moguće i Diki mora da bude sve vreme u nosilima, onda se moraju proširiti prolazi pomoću čekića i testera, ako treba i sa malim eksplozijama, kako bi mogao da prođe pacijent na nosilima. 

Prema Zaglerovim rečima, ako Diki bude van nosila, možda će biti izvučen za tri ili četiri dana, ali ako je sve vreme na nosilima, moglo bi da potraje 12 ili 14 dana. Diki je bio u ekspediciji čiji je cilj da se izuči pećinski sistem Morka koji je dubok 1.276 metara, ali na hiljadu metara se razboleo.
 

Komentari (0)

Evropa