Region

Spoljnopolitički odbor EP: Tenzije i polarizacija doveli do zastoja procesa pristupanja Crne Gore EU

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2023

-

13:26

Spoljnopolitički odbor EP: Tenzije i polarizacija doveli do zastoja procesa pristupanja Crne Gore EU
Spoljnopolitički odbor EP: Tenzije i polarizacija doveli do zastoja procesa pristupanja Crne Gore EU - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta usvojli su izveštaj o Crnoj Gori u kojem se, između ostalog, navodi da su visoke političke tenzije i polarizacija doveli do zastoja procesa pristupanja Crne Gore EU.

"Ovaj izveštaj, poslednji u ovom parlamentarnom mandatu, baca svetlo na velika unutrašnja politička previranja u Crnoj Gori i još jednu godinu stagnacije na putu zemlje ka članstvu u EU", naveo je izvestilac Tonino Picula, koji je autor izveštaja.

On je kaže da poslanici Evropskog parlamenta očekuju što je pre moguće formiranje proevropske vlade, koja će jasno i nedvosmisleno podržavati evropske politike i vrednosti, u skladu sa očekivanjima značajne većine građana zemlje.

Poslanici su pohvalili dugogodišnju posvećenost Crne Gore integraciji u EU, koja i dalje ima visok nivo podrške javnosti, ali kažu da su neuspeh u izgradnji konsenzusa o pitanjima od nacionalnog interesa i nedostatak međustranačkog dijaloga odgodili napredak u reformama vezanim za EU i gurnuli Crnu Goru u duboku političku i institucionalnu krizu.

Kako prenosi portal RTCG, u izveštaju se naglašava hitna potreba za političkom stabilnošću i suštinskim napretkom u ključnim reformama vezanim za EU, posebno u izbornim i pravosudnim reformama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Poslanici Evropskog parlamenta konstatuju poboljšanje u prevenciji korupcije, pozdravljaju pozitivne napore učinjene u oblasti nelegalne trgovine, posebno u švercu cigareta, i pozivaju Crnu Goru da razvije sveobuhvatnu strategiju za borbu protiv trgovine ljudima i zaštitu njenih žrtava.

Zabrinuti su, međutim, zbog duboke političke polarizacije u crnogorskom medijskom okruženju i nedostatka nezavisnosti javnog emitera.

Poslanici su apelovali na Crnu Goru da do kraja ove godine izvrši popis stanovništva i stanova koji je odavno zakazan, bez ikakvog političkog uplitanja i prebrojavanja svih priznatih nacionalnih manjina bez straha od zastrašivanja ili krivičnog gonjenja.

Poslanici Evropskog parlamenta su, navodi se, ozbiljno zabrinuti zbog zlonamernog stranog uplitanja, pokušaja destabilizacije, hibridnih pretnji i kampanja dezinformacija od stranih aktera u Crnoj Gori, posebno onih koji potiču iz Rusije, Kine i Srbije Crna Gora je pozvana da smanji ekonomsku zavisnost od Kine i poziva da nastavi da koristi Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan i Inicijativu „EU Global Gateway“ u cilju pronalaženja zelenije i transparentnije alternative za finansiranje infrastrukturnih projekata.

O dokumentu će narednog meseca o ovom dokumentu glasati i na plenarnom zasedanju EP kada će biti usvojen u formi rezolucije Evropskog parlamenta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa