Region

Ministarstvo zdravlja Crne Gore najavilo mere koje će biti na snazi od 2. avgusta

Komentari

Autor: T.S.

24/07/2021

-

11:13

Ministarstvo zdravlja Crne Gore najavilo mere koje će biti na snazi od 2. avgusta
Ministarstvo zdravlja Crne Gore najavilo mere koje će biti na snazi od 2. avgusta - Copyright profimedia, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Od 23. jula do ponedjeljka 2. avgusta u Crnoj Gori je privremeno zabranjen rad diskoteka, disko klubova/barova i noćnih klubova/barova, kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te države.

Ukoliko se epidemiološka situacija popravi, od 2. avgusta objekti će ponovo početi sa radom, ali samo za osobe koje su:

  • vakcinisane ili su primile prvu dozu;
  • ili poseduju negativan PCR test;
  • ili poseduju dokaz o preležanom koronavirusu (a da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa)

Trenutno su u Crnoj Gori zabranjene žurke, mužički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru. Ministarstvo najavljuje da će od avgusta okupljanja ponovo biti dozvoljena za osobe koje ispunjavaju jedan od ranije navedenih uslova (vakcinacija, negativan PCR test ili dokaz o preležanom kovidu 19).

Takođe, Ministarstvo zdravlja Crne Gore najavilo je da će se od 2. avgusta ista pravila odnositi na boravak u zatvorenom prostoru ugostiteljskih objekata. Dakle, svi gosti moraju da budu vakcinisani ili da poseduju negativan PCR test ili dokaz o preležanom kovidu ne starijem od 180 dana.

Ni u jednom od ovih slučajeva neće se prihvatati ni brzi negativan antigenski test niti test na antitiela.

Podstetimo, izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima je zabranjeno od ranije. Muzika može da se izvodi u baštama i na terasama lokala na otvorenom do ponoći, kako navodi Ministarstvo, uz dosledno pooštravanje svih ostalih mera.

"Ukoliko se nastavi trend probijanja termina i ako se nastavi izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata, sa kažnjavanja ćemo, bez davanja nove prilike, preći na totalnu obustavu i zabranu izvođenja i emitovanja muzike uopšte", upozorava Ministarstvo.

Ugostitelji: Nepromišljena odluka

NVO "Ugostitelji Crne Gore" ocenila je da je donošenje mera koje predviđaju privremenu zabranu rada diskoteka, disko klubova/barova, i noćnih klubova/barova, na otvorenom i u zatvorenom prostoru u vrhuncu sezone nepromišljena odluka koja diskriminiše pojedine ugostitelje.

profimedia

 

Oni su uputili apel nadležnim organima da donošenje mera u cilju suzbijanja širenja virusa kovid 19, koje uključuje ograničavanje rada ugostiteljskih objekata, u ovom trenutku može imati dalekosežne posledice po ekonomski oporavak i dovodi u pitanje opstanak mnogih ugostiteljskih objekata, prenela je RTCG.


Kao što svi znamo, noćni klubovi su bili najduže zatvoreni i uspešna letnja turistička sezona je jedina nada da oni opstanu, navodi NVO "Ugostitelji Crne Gore" i apeluje da ova odluka dovodi u pitanje egzistenciju zaposlenih u ovom sektoru, ali i njihovih porodica.

Nažalost, Vlada Crne Gore ne pokazuje empatiju prema ovim grupama ljudi, od kojih se mnogi nalaze na rubu egzistencije, i nepromišljeno najavljuje obustavu rada, ističu oni.

Ovako neodgovoran stav i ad hok odluke ne mogu biti dobre za finansijsku stabilnost, ali ni za dalji razvoj epidemiološke situcije, smatra NVO "Ugostitelji Crne Gore" dodajući da razume neizvesnost epidemiološke situacije i zabrinost u pogledu pogoršanja trenutne situacije, koja je delom prozrokovana i zbog nepoštovanja mera unutar pojedinih ugostiteljskih objekata.

Međutim, napominjemo da je veliki priliv turista onemogućio i ugostitelje da nesmetano kontrolišu poštovanje mera, navode oni i dodaju da još jednom, skreću pažnju da ovakve odluke stavljaju u diskriminatorski položaj određene ugostitelje i da vlada mora da prekine sa takvim ponašanjem.

Oni navode u saopštenju da, shodno velikom broju upita i žalbi koje su dobili po pitanju najavljenih mera, mogu da zaključe da će mnogi ugostitelji bojkovati trenutne mere, a u slučaju da se one produže, da će doci i do masovnih protesta, koji mogu znatno pogoršati epidemiološku situaciju, a i ugroziti trustičku sezonu.

Usled promenjene epidemiološke situacije, do 2. avgusta u Crnoj Gori je zabranjen rad noćnih klubova i diskoteka i na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Komentari (0)

Evropa