Region

Milatović predstavio Platformu za CG u EU: "Dokument iznad svih vlada"

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2023

-

17:08

Milatović predstavio Platformu za CG u EU: "Dokument iznad svih vlada"
Milatović predstavio Platformu za CG u EU: "Dokument iznad svih vlada" - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović predstavio je danas javnosti Platformu za Crnu Goru u Evropskoj uniji u 13 tačaka, za koju je rekao da će biti zajednička kada je potpišu predstavnici svih parlamentarnih stranaka.

Milatović je rekao da je Platforma iznad svih vlada i da se njome jasno iskazuje opredeljenje prema potrebi daljeg razvoja građanske, demokratske i ekonomski razvijene Crne Gore, poštujući evropske vrednosti, uključujući ljudsko dostojanstvo, slobodu, ljudska prava, demokratiju, jednakost i vladavinu prava, kao vodeće postulate političkog angažmana.

Platforma podržava odluke i postupanja koji vode do ubrzanog članstva Crne Gore u Evropsku uniju (EU), bez daljeg odlaganja, uz izraženu posvećenost zajedničkim principima budućeg institucionalnog i političkog delovanja, koji se odnose na:

- Usaglašavanje zakonodavne aktivnosti sa Ustavom Crne Gore i pravnom tekovinom EU, uz konsultovanje i učešće javnosti, tj. zainteresovanih subjekata, u procesu donošenja odluka.

- Neodložno pokretanje parlamentarnog dijaloga u cilju izbora nosilaca najviših sudskih i tužilačkih funkcija.

- Nastavak reformi u pravosuđu u cilju odlučne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

- Posvećenost sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva, u cilju jačanja integriteta izbornog procesa i poverenja u izbore.

- Posvećenost održivom ekonomskom razvoju kroz sprovođenje strukturnih reformi, unapređenje savremene transportne, digitalne i zdravstveno-socijalne infrastrukture i privlačenje kredibilnih investicija, u cilju unapređenja životnog standarda građana.

- Izgradnju efikasne javne uprave, kroz sprovođenje procesa depolitizacije i promociju meritokratije u upravljanju kadrovima, koja odlučno radi na procesu pridruženja Crne Gore EU.

- Unapređenje ambijenta za rad civilnog sektora i medija, koje podrazumeva slobodu izražavanja i spremnost za otvoren, transparentan i redovan dijalog sa organizacijama civilnog društva.

- Posvećenost izgradnji društva jednakih šansi, koje neguje poseban senzibilitet prema unapređenju položaja ranjivih grupa i poštovanju ljudskih prava.

- Osnaživanje Ustavnog koncepta ekološke države Crne Gore, kroz implementaciju EU Zelene agende, zaštitu prirode i životne sredine.

- Kreiranje kvalitetnijeg okruženja za mlade, kroz sveobuhvatnu reformu sistema obrazovanja, uključivanje crnogorskih univerziteta u EU mreže i programe, bolju povezanost obrazovnih programa i potreba tržišta rada.

- Osnaživanje kapaciteta institucija za privlačenje sredstava iz EU fondova i njihovu dalju implementaciju.

- Potpunu usklađenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, kao i učešće u EU inicijativama koje se odnose na promociju mira i bezbednosti na globalnom nivou.

- Jačanje pozitivne i konstruktivne uloge Crne Gore u regionu, uključujući regionalnu ekonomsku integraciju kroz Zajedničko regionalno tržište (Berlinski proceš) i druge inkluzivne inicijative regionalne saradnje usklađene sa EU standardima.

Potpisnici platforme, na ovaj način, promovišu političku stabilnost, konsenzus oko zajedničkih vrednosti i spremnost na udruženo delovanje - u cilju ubrzanja evropskog puta Crne Gore.
 

Komentari (0)

Evropa