Region

Milatović o formiranju Vlade: Spajićev zadatak nije lak, ali to ne znači da nije mogao da bude obavljen brže

Komentari

Autor: Fonet

07/10/2023

-

21:31

Milatović o formiranju Vlade: Spajićev zadatak nije lak, ali to ne znači da nije mogao da bude obavljen brže
Milatović o formiranju Vlade: Spajićev zadatak nije lak, ali to ne znači da nije mogao da bude obavljen brže - Copyright Predsjednik Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da svaka koaliciona vlada treba da se formira na osnovu određenih programskih načela i ocenio da je to izostalo u procesu koji vodi mandatar Milojko Spajić.

Milatović je na zatvaranju bezbednosnog foruma u Budvi naveo da postoji zakonsko rešenje do kada vlada mora da bude napravljena, ali da niko nije dodatno razradio da li mandatar može da drži mandat do kraja tog perioda.

Nameće se zaključak da on to može da radi i upravo držanje mandata u ovako dugom periodu dozvoljava svim učesnicima tog političkog procesa da se pozicioniraju i prepozicioniraju, što otežava pravljenje vlade, rekao je Milatović, prenosi RTCG.

On je kazao da je siguran da bi Crna Gora već imala vladu da je rok koji ima madatar puno kraći i ukazao da u novom sazivu Skupštine ima čak 18 političkih aktera, što dodatno otežava kompletan proces.

Milatović je istakao da zadatak Spajića sigurno nije lak, ali da to ne znači da on nije mogao da bude urađen brže, a ocenio je da u odnosu na ranije mandatare on ima najlakši posao.

"Spajić mogao bolje i adekvatnije da iskoristi proces"

Na pitanje da li je zadovoljan izborom političkih aktera sa kojima je Spajić vodio pregovore oko formiranja vlade, Milatović je kazao da Crna Gora nije jedina zemlja u Evropi koja pravi koalicionu vladu, ali smatra da svaka takva vlada treba da se pravi u odnosu na određena programska načela.

"Čini mi se da je to sada izostalo. Mislim da je Spajić mogao mnogo bolje i adekvatnije da iskoristi ovaj proces kako bi od političkih aktera vrlo jasno dobio odgovore u odnosu na neka važna programska pitanja i to je ono što najviše zameram", rekao je Milatović.

Na pitanje da li i dalje želi da koalicija Za budućnost Crne Gore bude u vladi, Milatović je naglasio da nikada nije govorio ko bi trebalo ili ne bi trebalo da bude u vladi, već mu važno da ona bude politički stabilna.

U našem slučaju je to veoma važno da bismo odblokirali reforme u pravosuđu, koje su ključ našeg daljeg napretka na evropskom putu, istakao je Milatović.

Dodao je da smatra da bi u svakoj vladi tebalo da budu partije koje predstavljaju manje brojne narode, čime bi joj se dao dodatan impuls inkluzivnosti.

"Krivce treba tražiti kod onih kod kojih je lopta"

Komentarišći saopštenje Pokreta Evropa sad da se proces formiranja vlade usporava zbog unutrašnjih i spoljnih opstrukcija, Milatović je rekao da krivce uvek treba tražiti među onima kod kojih je trenutno lopta.

"A ona je sada kod mandatara", poručio je.

Govoreći o zahtevima da se odloži popis stanovništva, Milatović je ocenio da se ta tema sve više politizuje.

"Crna Gora je crnogorska država, bila, jeste i biće i najbolje što bismo mogli da uradimo je da popis ne spominjemo. To je statistička stvar koja se dešava u svakoj zemlji sveta", rekao je Milatović, dodajući da je najvažnije na popisu da se ljudi slobodno izjasne.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa