Region

Kako je došlo do udesa autobusa kosovskog prevoznika u kome je poginulo 10 ljudi: Policija objavila izveštaj, "vozač priznao da je zaspao"

Komentari

Autor: Euronews, Index.hr

25/07/2021

-

16:46

Associated Press • Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

U stravičnoj nesreći koja se jutros dogodila na auto-putu kod Slavonskog Broda u Hrvatskoj život je izgubilo deset osoba. Do nesreće je došlo kada je autobus, inače kosovskog prevoznika, skrenuo sa puta, a u nesreći je još 15 putnika teško povređeno. Na licu mesta je obavljen uviđaj, a policija je objavila kako je došlo do ove tragedije.

Nesreća se dogodila nešto nakon 6 sati ujutru, a u autobusu, koji je saobraćao na liniji Frankfurt-Priština, je bilo 69 putnika. Među poginulima je i jedan od vozača koji u trenutku nesreće nije vozio, a kako je saopšteno, drugi vozač je policiji priznao da je na trenutak zaspao i on je uhapšen.

U saopštenju policije se navodi kako je tačno došlo do nesreće, te da je ukupno povređeno više do 40 osoba. Dodaju da je Policijska uprava brodsko-posavska jutros u 6 sati i 19 minuta dobila dojavu o saobraćajnoj nesreći na auto-putu A3 Bregana-Lipovac.

Policija je uviđajem, uz nadzor državnog tužoca, utvrdila da je 52-godišnji vozač, inače sa Kosova, upravljao autobusom kosovskih tablica, južnom kolovoznom trakom auto-puta A3 iz smera zapada u smeru istoka. 

"Dolaskom do 211. kilometra auto-puta A3, vozač se nije kretao sredinom obeležene saobraćajne trake, već je vozilom prešao na travnatu površinu, a potom je došlo do prevrtanja autobusa na bočnu stranu. Na mestu događaja su intervenisali pripadnici vatrogasnih službi i društava, radi izvlačenja tela unesrećenih", navodi se u saopštenju.

U nesreći je smrtno stradalo deset osoba, 15 osoba je zadobilo teške telesne povrede, dok je 30 osoba zadobilo lakše telesne povrede. Povređeni su prevezeni u bolnicu u Slavonskom Brodu na ukazivanje lekarske pomoći, gde su zadržani na daljem lečenju.

Dodaje se da je od 7:40 sati, deonicom auto-puta A3 saobraćaj bio zatvoren i preusmeren obilazno te je u 11:35 sati pušten jednom trakom.

Tanjug AP/Luka Safundzic, SBonline

 

Vozač uhapšen

Vozač autobusa (52) uhapšen je nakon sprovedenog kriminalističkog istraživanja, uz krivičnu prijavu zbog sumnje da je počinio kivično delo i on će biti predat pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske, a potom i nadležnom državnom tužilaštvu.

Kako je rekao zamenik opštinskog državnog tužioca Slavko Pranjić nakon uviđaja, vozač koji je uhapšen je rekao da je na trenutak zaspao.

Kako je saopštio šef Civilne zaštite Damir Trud u autobusu je bilo 69 putnika i dva vozača, a među poginulima je jedan vozač i devet putnika.

Ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš naveo je da je od 69 osoba koje su se nalazile u autobusu, bilo čak 15 maloletnih lica, od čega je jedna devojčica teže povređena.

Marko Šimić, zamenik brodsko-posavskog đupana i načelnik Štaba civilne zaštite Brodsko-posavske županije, 14 putnika koji su nepovređeni smešteni su u pansion u tom radu i njima je osim hrane i lekova obezbeđena i stručna psihološka pomoć.

Associated Press • NOVA TV

Saučešće Milanovića i Plenkovića, Kurti stiže u Slavonski Brod

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izrazio je saučešće povodom teške nesreće koja se dogodila.

"S velikom tugom smo primili vest o sletanju autobusa sa puta kod Slavonskog Broda u kom je život izgubilo deset ljudi. U mislima smo s porodicama žrtava i kosovskim vlastima i narodom, kojima izražavamo duboko sačešće i saosećanje. Nadamo se da će se povređeni putnici oporaviti", napisao je Plenković na Tviteru.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović takođe je izrazio saučešće porodicama stradadih.

"Izražavam saučešće porodicama putnika koji su smrtno stradali u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila jutros kod Slavonskog Broda, saoseća, s vlastima i narodom Kosova u ovom tužnom trenutku za sve njih. Povređenim putnicima želim što brži oporavak", napisao je on.

Inače, Plenković je razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem koji ga je izvestio da će danas oko 18 sati doći u Slavonski Brod, prenosi portal Index.hr.

Plenković će Kurtija dočekati u Slavonskom Brodu, te će zajedno da posete i bolnicu u kojoj su smešteni povređeni putnici

Kosovski ambasador u Zagrebu Gezim Kasapolji zahvalio se na konferenciji za novinare hrvatskim zvaničnicima i izrazio saučešće porodicama poginulih. On je rekao da su putnici ljudi koji rade u Nemačkoj i koji su pošli na odmor na Kosovo, a da je reč o prevozniku iz Đakovice.

Komentari (0)

Evropa