Region

Crnogorski mediji objavili nacrt sporazuma o novoj vladi

Komentari

Autor: Tanjug

13/10/2023

-

23:55

Crnogorski mediji objavili nacrt sporazuma o novoj vladi
Tanjug/AP/Risto Bozović - Copyright Tanjug/AP/Risto Bozović

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski mediji prenose tekst nacrta sporazuma o formiranju nove vlade polazeći od suverene volje naroda Crne Gore, koja je jasno artikulisana na parlamentarnim izborima 11. juna 2023. godine.

Nacrt sporazuma je postignut u želji da se postigne široki politički konsenzus koji će omogućiti formiranje stabilne i kompetentne vlade, spremne da se suoči sa ključnim izazovima od značaja za dalji razvoj Crne Gore, opredeljenja da Crna Gora bude punopravni član Evropske unije i kredibilan NATO saveznik.

Predstavnici političkih subjekata: Evropa sad, Nova srpska demokratija, Demokrate, Demokratska narodna partija, Socijalistička narodna partija Crne Gore, Albanski forum, Ujedinjena Crna Gora, CIVIS, Albanska alijansa usaglasili su sporazum o parlamentarnoj podršci, konstituisanju zakonodavne i izvršne vlasti i političkim prioritetima 44. vlade Crne Gore.

Sporazum reguliše osnovne principe međusobne saradnje, političke, normativne i projektne odredbe i zaključuje se za period od četiri godine.

Predsednika Skupštine Crne Gore predlaže politički subjekt Nova srpska demokratija.

Ukoliko se ne prekrši Sporazum o parlamentarnoj podršci, konstituisanju zakonodavne i izvršne vlasti i političkim prioritetima 44. vlade Crne Gore i parlamentarne većine 28. saziva skupštine Crne Gore, predsednik vlade se obavezuje da predloži, a potpisnice Sporazuma da podrže rokonstrukciju 44. vlade Crne Gore, koja podrazumeva da politički subjekti Nova srpska demokratija i Demokrtaska narodna partija predlože kandidate za potpredsednika Vlade za infrastrukturu sa resorom ministarstva saobraćaja, ministra prosvete, ministra turizma i ministra prostornog planiranja i urbanizma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa