Region

SAD uvele sankcije Dodikovoj deci, ćerki Gorici i sinu Igoru

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2023

-

17:27

SAD uvele sankcije Dodikovoj deci, ćerki Gorici i sinu Igoru
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrnja

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) saopštila je danas da su uvedene sankcije deci predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, ćerki Gorici i sinu Igoru, kao i drugim pojedicima i entietima u Republici Srpskoj.

U saopštenju se navodi da Dodikova odrasla deca predsedniku Republike Srpske olakšavaju "tekuću korupciju" i "korišćenje javnih sredstava" za bogaćenje porodice na račun građana.

Navodi se izjava podsekretara Ministarstva Brajana E. Nelsona koji kaže da će "nastaviti da smatraju odgovornim one koji svojim delovanjem doprinose degradaciji i potkopavanju institucija u BiH i na Zapadnom Balkanu, kao i potkopavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Podsećaju da su SAD 5. januara prošle godine, kao i 2017. godine označile Dodika odgovornim za "direktno ili indirektno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i koruptivne radnje".

Spominje i se i uticaj Dodika na donošenja Zakona u NSRS o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika u BiH u Republici Srpskoj čime se, kako navode, ometa primena Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dodaju da je Kristijan Šmit poništio taj zakon i da je najviše pravosudno telo BiH podiglo optužnic protiv Dodika zbog ignorisanja ovih odluka.

Kažu i da je današnja odluka o sankcijama Dodikovoj deci zasnovana na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima osmišljenim da promovišu odgovornost za osobe koje, kako navode, doprinose korupciji i podrivaju demokratske procese ili institucije.

"Ove akcije su deo širih napora američke vlade da promoviše mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje u regionu Zapadnog Balkana", stoji, između ostalog, u saopštenju Ministarstva finansija SAD.

Pored Dodikove dece, ćerke i sina, na spisku američkog Ministarstva je restoran "Agape" u Banjaluci i firme "Agro voće" i "Global liberti" iz Laktaša, kao i kompanija "Frut eko" iz Gradiške, za koje se navodi da supovezani sa Goricom i Igorom Dodik.
 

Komentari (0)

Evropa