Region

Dodik: Rusija ostaje jedan od strateških partnera Republike Srpske

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2023

-

07:10

Dodik: Rusija ostaje jedan od strateških partnera Republike Srpske
Milorad Dodik i Vladimir Putin - Copyright Tanjug/Alexey Filippov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Rusija ostaje jedan od strateških prijatelja Republike Srpske i to prijateljstvo ne želimo da izgubimo, uprkos pritisku Zapada za uvođenje sankcija prema Moskvi, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je, u intervjuu za Sputnjik pred novembarsku posetu Rusiji, rekao da RS želi da se što pre završi rat u Ukrajini i da smatra da Rusija u ovom slučaju s pravom brani svoj suverenitet, politiku i nezavisnost od, kako je naveo, "najezde NATO-a" koja je trebalo da pokori Ukrajinu kao polaznu tačku za buduće operacije prema Rusiji. 

Dodik je podsetio da je ruski predsednik Vladimir Putin upozoravao na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu na situaciju u Ukrajini, ali da ga Zapad nije ozbiljno shvatao.

"Dijaloga sa Zapadom nema. Kod njih samo postoje njihovi zahtevi koji su predmet izvršavanja", naveo je Dodik.

Dodik je istakao da Zapad može malim zavađenim narodima na Balkanu da nameće svoja rešenja i da promoviše, kako je naveo, lažnu demokratiju, ali da tako ne može da postupa sa velikim zemljama, kao što su Kina i Rusija. 

Dodik je istakao da je Srpska izložena hibridnom ratu, a pre svega uplitanju Amerikanaca u liku američkog ambasadora i svih ljudi koji su pravili karijere na stradanju BiH i raspadu bivše Jugoslavije. 

Banjaluka ostaje privržena onome što Rusija promoviše i radi na međunarodnom planu, a to je politika nemešanja u unutrašnje stvari zemalja i prihvatanje ostalih zemalja kao partnera, bez obzira na njihovu veličinu.

"Imate s druge strane Amerikance koji su spremni da ruše čak i one vlasti koje oni dovedu, ukoliko samo jednom otkažu bilo kakvu poslušnost", naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje odlučuju o malim zemljama, ali nemaju dijalog sa njima.

Dodik je ocenio da su zbog sankcija koje su uvele Rusiji, najveći gubitnici EU i Nemačka, a da je Moskva jednostavno preusmerila svoj izvoz energenata.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa