Region

Glavni pretres protiv Dodika i Lukića zakazan za 22. novembar

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2023

-

12:31

Glavni pretres protiv Dodika i Lukića zakazan za 22. novembar
Glavni pretres protiv Dodika i Lukića zakazan za 22. novembar - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja, Prinskrin/Youtube/RTRS vijesti

veličina teksta

Aa Aa

U Sudu BiH zakazan je glavni pretres u sudskom postupku protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića za 22. novembar, zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje.

Na prvom ročistu 16. oktobra, Dodik i Lukić su se izjasnili da ne razumeju optužnicu, a sudija Јasmina Ćosić Dedović je, po službenoj dužnosti, saopštila da to podrazumeva da su se izjasnili da nisu krivi.

Sudski postupak će u nastavku procesa voditi sudija Mirsad Strika. Pretres je zakazan za 13 sati.

Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika zato što njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN, kako to predviđa Dejtonski mirovni sporazum.

Podsećamo, visoki predstavnik Kristijan Šmit poništio je 1. jula doneo je odluke kojima se poništavaju zakoni izglasani u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ističući da se tim zakonima krši ustavni poredak BiH.

Dodik je potpisao ukaz o stupanju na snagu spornih zakona, a Miloš Lukić ih je objavio u "Službenom glasniku RS".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa