Region

U BiH uništeno 1.400 komada prikupljenog i zaplenjenog oružja

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2023

-

16:41

U BiH uništeno 1.400 komada prikupljenog i zaplenjenog oružja
U BiH uništeno 1.400 komada prikupljenog i zaplenjenog oružja - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

U cilju poboljšanja javne bezbednosti, nadležne policijske agencije u Bosni i Hercegovini danas su, u železari u Ilijašu uništile oko 1.400 komada oružja i delova oružja.

Policijske agencije su prikupile malo i lako oružje tokom redovnih policijskih aktivnosti, a deo vatrenog oružja su dobrovoljno predali i građani BiH.

Šef Odeljenja za vladavinu prava u Kancelariji specijalnog predstavnika EU u BiH, Alfredo Stripoli rekao je da su oblast kontrole malog i lakog naoružanja i borba protiv nezakonite trgovine vatrenim oružjem izuzetno važni za bezbednost građana BiH, ali i šire za cjelu EU.

"Stoga je u interesu i BiH i EU da naši zajednički napori budu uspešni. Evropska unija ostaje predana i spremna da dodatno podrži nadležne u BiH u nastojanjima da efikasno kontrolišu proliferaciju i nezakonitu trgovinu malim i lakim oružjem", rekao je, prenosi Srna.

Predsedavajući Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH Ermin Pešto, kazao je da je od 2016. godine kroz ove aktivosti ukupno uništeno oko 27.100 komada i delova oružja.

"U proteklom periodu smo bili svedoci tragičnih događaja u kojima je korišćeno ilegalno oružje. Današnjom akcijom šaljemo i poruku da je neophodno smanjiti broj oružja u ilegalnom posedu građana u cilju stvaranja sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini", istakao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa