Biznis vesti

Milošević: "Zastava oružje" ostaje u većinskom državnom vlasništvu

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2023

-

14:44

Milošević: "Zastava oružje" ostaje u većinskom državnom vlasništvu
Milošević: "Zastava oružje" ostaje u većinskom državnom vlasništvu - Copyright Zastava oružje

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor "Zastava oružja" Saša Milošević izjavio je da će ta fabrika ostati u većinskom državnom vlasništvu.

On je u intervjuu za današnju Politiku, povodom 170 godina poslovanja "Zastava oružja", naveo da je, kada je reč o vlasničkoj strukturi i eventualnoj privatizaciji, situacija jasna.

"Važećim Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme vrlo je jasno naglašeno da će fabrike Odbrambene industrije Srbije, gde pripada i 'Zastava oružje', ostati u većinskom državnom vlasništvu. Pošto je 'Zastava oružje' pod ingerencijom Ministarstva odbrane, traženje strateškog partnera iz inostranstva sa određenim učešćem u kapitalu društva, u ovom trenutku, nije aktuelna tema", izjavio je Milošević.

Istakao da ta fabrika održava kontinuitet u proizvodnji i plasmanu i naveo da smatra da će u periodu koji sledi unaprediti poslovanje kada je reč o proizvodnim tokovima i plasmanu na domaćem i svetskom tržištu.

Naveo je da su u ovoj godini između Ministarstva odbrane i "Zastava oružja" potpisani ugovori za isporuku naoružanja i vojne opreme za potrebe Vojske Srbije u dva navrata - 19. maja i 10. avgusta, pri čemu je ugovorena vrednost veća za 2,3 puta u odnosu na 2022. godinu.

"Fabrika 'Zastava oružje' može da odgovori na potrebe Ministarstva odbrane. Naše strateško opredeljenje je opremanje vojske i policije Srbije. Najnoviji artikli usvojeni u naoružanje Vojske Srbije u avgustu 2020. su modularna puška M-19 i modularni automat M-20 u kalibrima 7,62 x 39 milimetara i 6,5 x 39 milimetara. U fazi su dobijanja razrešnice za serijsku proizvodnju", rekao je Milošević.

Printscreen YouTube/RTV Kragujevac

 

Generalni direktor podsetio je i da je u ovoj godini usvojena i snajperska puška SP M-07M u kalibru 338 "Lapua Magnum" i dalekometna puška M-12M u kalibru 12,7 x 108 milimetara.

Prema njegovim rečima, prioritet je finansijska konsolidacija i konverzija obaveza prema državnim poveriocima, što će imati pozitivan uticaj na stabilnost poslovanja i učešće Republike Srbije u kapitalu društva.

"Novi nadzorni odbor izabran je krajem jula. U avgustu su postavljeni i novi izvršni direktori za pravno-ekonomske i tehničko tehnološke poslove. Težište rada novog menadžmenta biće prevazilaženje zatečene situacije, gde je nedovoljan nadzor doprineo prekomernom zaduživanju", rekao je Milošević.

Prema njegovim rečima, akcenat će biti na završetku razvojnih zadataka prema Vojsci Srbije, otvaranju novih tržišta u Africi i Južnoj Americi, vraćanju starih kupaca, podizanju kvaliteta proizvoda, boljem finansiranju dobavljača. 

Naveo je da će biti raskinuta praksa davanja robe bez avansa i garancija. Dodao je da očekuje u narednom periodu veća ugovaranja za vojni i civilni program i da veruje da neće biti problema sa isplatama zarada.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis