Evropa

Italija bi mogla da izvozi oružje u zemlje koje su u ratu: Veliku zaradu bi pratio i bes nevladinih organizacija

Komentari

Autor: Euronews

21/10/2023

-

20:45

Italija bi mogla da izvozi oružje u zemlje koje su u ratu: Veliku zaradu bi pratio i bes nevladinih organizacija
Italija bi mogla da izvozi oružje u zemlje koje su u ratu: Veliku zaradu bi pratio i bes nevladinih organizacija - Copyright Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

veličina teksta

Aa Aa

Prema novom predlogu vlade Đorđe Meloni, Italija bi mogla da izvozi oružje u zemlje koje su u ratu, kao i u one u kojima se ne poštuju ljudska prava, i da pri tom izbegne sve zabrane.

Italijanska desničarska vladina koalicija, koju predvodi Meloni i "Braća Italije"  izradila je nacrt novog zakona koji bi, ako bude usvojen, olakšao zemlji da prodaje oružje u inostranstvu i koji bi političkom telu dao moć da odlučuje o ograničenju prodaje i primeni međunarodnih zakona.

Prema postojećem članu 185 Zakona, koji datira iz 1990. godine, poštovanje i zaštita ljudskih prava ima prednost nad interesom prodaje, što znači da Italija ne može da izvozi oružje kada to krši međunarodne sporazume koje je i sama potpisala, kada se radi o zemljama u ratu, ili kada se radi o državama čije su vlade odgovorne za ozbiljna kršenja ljudskih prava. Takva kršenja ljudskih prava moraju biti priznata od strane relevantnog međunarodnog tela u skladu sa zakonom, ali taj proces može biti spor i dugotrajan.

Povrh toga, sadašnja uredba nameće niz procedura i provera kompanijama koje prodaju i trguju oružjem, uključujući i obavezu da dele informacije o obavljenoj prodaji i njihovoj dobiti. Političko telo pod nazivom CISD, što je skraćenica za „međuministarski komitet za trgovinu oružjem za odbranu“, zaduženo je da nadgleda da li se postojeće zabrane i zakoni koji ograničavaju izvoz oružja iz zemlje pravilno primenjuju, prenosi Euronews.

Ovo političko telo, koje su formirali neki od vladinih ministara, sada je u fokusu promena u nacrtu koji je predložila Melonijeva vlada. Prema predlogu, CISD će dobiti ovlašćenje da odlučuje kada zabrane treba primeniti, umesto da se jednostavno uveri da se one primenjuju. 

Šta bi se promenilo novim predlogom?

Prema novom zakonu, ostaće zabranjen izvoz nagaznih mina, kasetnih bombi, biološkog i nuklearnog oružja, kao i zabrane koje je uvela Evropska unija. U svakom drugom slučaju, CISD će moći po svom nahođenju da odlučuje o izvozu oružja, a izdavanje dozvola za izvoz oružja biće ubrzano. 

To znači da bi CISD mogao odlučiti da je Italiji dozvoljeno da prodaje oružje zemljama u ratu ili autoritarnim režimima koji su krivi za kršenje ljudskih prava, uprkos prethodnim zabranama koje su je sprečavale u tome , sve dok ta kršenja ne priznaju " relevantne institucije". 

Najvažnije je da CISD neće biti primoran da razmatra informacije o kršenju ljudskih prava koje dobija od međunarodnih tela i nevladinih organizacija. 

Ove promene zakona su dozvoljene jer italijansko zakonodavstvo o izvozu oružja datira iz 1990. godine, dakle pre nego što je Evropska unija donela svoja pravila o tom pitanju ali  i zato što zajednički stav Evropske unije iz 2008. o izvozu oružja nije bio efikasan, kako je objavljeno u studiji iz 2022.godine 

Uzimajući u obzir da bi CISD formirali članovi Melonijeve vlade, teško je očekivati da bi oni mogli biti  protiv onoga što premijerka i njen kabinet žele da postignu – povećanje izvoza oružja iz Italije, uključujući i zemlje u kojima se krše ljudska prava.

Vinjarka: "Naše oružje bi se moglo koristiti upravo za kršenje ljudskih prava' 

Postojeći zakon, prema Frančesku Vinjarki iz italijanske nevladine organizacije koja promoviše mir i podržava demilitarizaciju, „nije taj koji je ometao prodaju oružja" iz Italije. U stvari, videli smo da je poslednjih godina obim prodaje porastao.” 

Pa zašto bi vlada htela da promeni ovaj zakon, upitao je Vinjarka, i ponudio odgovor da bi se time italijanska industrija oslobodila nametnutih stega zakona koji je strožiji nego u ostatku Evrope.

„Zato što nam je zakon, iako se ne primenjuje uvek ispravno, omogućavao da zajedno sa drugim organizacijama  zaustavimo, a zatim otkažemo prodaju oružja iz Italije zemljama poput Saudijske Arabije“, rekao je Vinjarka za Euronews.

„Izmenom zakona, vlada želi da eliminiše ovakvu kontrolu civilnog sektora i dodeli moć političkoj klasi da sama odlučuje o izvozu oružja. kaže Vinjarka za Euronews, i dodaje da se njegova nevladina mreža plaši da će predloženi zakon omogućiti da se prodaja oružja koja je protivna međunarodnom humanitarnom pravu, zakonu o ljudskim pravima i zakonu EU nastavi bez kontrole, odnosno „bez prolaska kroz parlament“.

  Novi zakon bi takođe sprečio nevladine organizacije i ljude kao što je Vinjarka da osporavaju odluke CISD-a o prodaji oružja određenim zemljama, pravdajući to političkom odlukom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa