Region

Za devet meseci evidentirano 50 slučajeva vršnjačkog nasilja u Republici Srpskoj

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2023

-

12:31

Za devet meseci evidentirano 50 slučajeva vršnjačkog nasilja u Republici Srpskoj
Za devet meseci evidentirano 50 slučajeva vršnjačkog nasilja u Republici Srpskoj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za devet meseci ove godine u Republici Srpskoj evidentirano je 50 slučajeva vršnjačkog nasilja, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, koje organizuje preventivnu kampanju "Budi sigma! Zaustavi/Prijavi vršnjačko nasilje!", usmerenu ka učenicima osnovnih i srednjih škola sa ciljem sprečavanja ovakvog ponašanja.

Vršnjačko nasilje je počinilo 75 maloletnika - 66 dečaka i devet devojčica, nad 63 maloletnika. Među maloletnim počiniocima 27 su učenici osnovne, a 48 srednje škole, navedeno je u saopštenju, prenosi RTRS.

U tim događajima su tri maloletnika zadobila teže, 38 lakše povrede, 12 maloletnika je pretrpilo psihičku bol, četiri su uznemiravana putem interneta, a kod 11 maloletnika su nastupile ostale posljedice.

Iz MUP-a su istakli da je primarni cilj kampanje upoznavanje učenika osnovnih i srednjih škola na teritoriji Republike Srpske sa pojmom vršnjačkog nasilja, načinom ispoljavanja nasilja među decom i mladima, posledicama koje ostavlja na žrtve nasilja, kao i podizanje svesti građana o značaju blagovremenog otkrivanja ovakvih vidova nasilja.

S obzirom na to da je MUP Srpske podržao realizaciju programa "Briga o deci - zajednička odgovornost i obaveza", čiji je inicijator Republički pedagoški zavod RS i da su policijski službenici stalni članovi školskih multisektorskih timova formiranih u okviru programa, kampanja ima za cilj i unapređenje komunikacije i saradnje sa direktorima škola i prosvetnim radnicima, roditeljima i učenicima kako bi se poboljšalo međusobno poverenje, blagovremeno uočili konkretni problemi, identifikovali konfliktni pojedinci, a sve sa ciljem sprečavanja eskalacije vršnjačkog nasilja.

Na predavanjima koja će biti organizovana u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, učenici će se upoznati i sa procedurama šta da urade i kome da se obrate u slučaju da postanu žrtva vršnjačkog nasilja, kao i šta da urade ako imaju saznanja da je neko drugi žrtva vršnjačkog nasilja.

Iz MUP-a su podsetili da su Protokolom o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među decom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srpske, definisane procedure svih nadležnih institucija u slučaju postupanja po prijavama vršnjačkog nasilja.

Komentari (0)

Evropa