Region

Pupovac: Dobro je što je presuda Glavašu ponovljena s obzirom da je suđenje trajalo 32 godine

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2023

-

23:43

Pupovac: Dobro je što je presuda Glavašu ponovljena s obzirom da je suđenje trajalo 32 godine
Milorad Pupovac - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Dobro je što je nepravnosnažna presuda Branimiru Glavašu za slučajeve ''selotejp'' i ''garaža'' ponovljena, makar i sa godinu dana manje nego prethodna, izjavio je večeras predsednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac, i istakao da je za žrtve i pravdu suđenje predstavljalo muku, pošto je trajalo 32 godine.

''Pa dobro je što je ta presuda ponovljena, pa makar i sa godinu dana manje nego što je bila prethodna. A nažalost, sve drugo, verujem da za žrtve i za pravdu predstavlja svojevrsnu muku.

Suđenje traje 32 godine. Koliko će trebati da ova nepravnosnažna presuda, postane pravnosnažna, to ne može niko pretpostaviti s obzirom na dužinu dosadašnjeg postupka i s obzirom na sve teškoće s kojima se pravosuđe nosi kada je posredi suđenje za ratne zločine uopšte, a naročito suđenje za ratne zločine zbog kojih je optužen Branimir Glavaš'', rekao je Pupovac za Tanjug.

On je ocenio da nije verovatno da će se suđenje ponoviti, i dodao da je neizvesno koliko će trajati i kada će se završiti.

''Pa nije verovatno da će se još jednom ponoviti, ali verovatno je da će trajati i nije izvesno kada će se završiti, niti je sigurno s kojim ishodom će završiti. To je ono što verovatno muči sve one koji se sećaju žrtava, verovatno muči sve one kojima je stalo do pravde, koja u ovom slučaju nije zadovoljena'', rekao je Pupovac i dodao da nije bio iznenađen što je Glavaš nakon čitanja presude nazivao sudiju i tužilaštvo pogrdnim imenima.

Upitan koliko se hrvatsko pravosuđe promenilo kada je reč o predmetima u kojima je reč o hrvatskim državljanima koji su optuženi za ratne zločine, on je ocenio da je došlo do promene, ali da ona nije značajna.

''Relikti toga su ostali, kao što vidimo u ovom slučaju i kao što smo videli u nekim ranijim slučajevima koji su pokazivali da se hrvatsko pravosuđe ozbiljno muči s jedne strane, a s druge strane ima ozbiljan problem da sudi ljudima koji su počinili ratne zločine prema srpskim civilima, prema u ovom slučaju građanima Osijeka ili građanima nekih drugih gradova, opština ili naselja u Republici Hrvatskoj'', rekao je Pupovac.

On je rekao da su i on i drugi akteri javnog života u Hrvarskoj reagovali na najavu da će kolonu sećanja 18. novembra predvoditi pripadnici Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), na čijem grbu se nalazi ustaško ''U'' i koji koriste slogan ''Za dom spremni''.

''Zaista velika većina ljudi je reagovala negativno i kritički u odnosu na tu najavu gradonačelnika Vukovara, koji ponovo pokušava da manipuliše činjenicom da je gradonačelnik grada, da manipuliše Danom sećanja u svoje stranačko-političke svrhe, i s druge strane privatizovati tu komemoraciju u Vukovaru'', rekao je Pupovac.

Upitan da oceni kakvu vrstu poruke ta najava šalje Srbima koji i dalje žive u Vukovaru, on je rekao da je poruka loša iz dva razloga.

''Dakle, ističe se ustaško ''U'' koje smiboliše znak korišten u službenim znakovima Ustaškog pokreta i Nezavisne Države Hrvatske. Zatim, naravno, vojske ili vojne formacije koja ima kao svoje oznake "Za dom spremni". Sve je to nešto što dodatno uznemiruje i onako uznemirene ljude u Vukovaru kada su ti dani posredi, Dani sećanja na stradanje građana Vukovara. Tako da, nadamo se da će u narednim danima i nedeljama to ipak nekako biti stavljeno pod kontrolu i da te najave gradonačelnika Vukovara neće više zvučati tako kao što zvuče sada'', rekao je Pupovac i najavio da će on prisustvovati Danima sećanja, ali dan pre, ''kao i svake godine''.

Govoreći o ćirličnoj nadgrobnoj ploči u Vrsima kod Zadra, Pupovac je istakao da ''odjeci perioda lomljenja ćiriličnih tabli'' i proglašavanja ćirilice agresorskim pismom, i to pre svega u Vukovaru, nisu sasvim splasnuli.

''I da se neko u opštini Vrsi, gde žive i pripadnici srpskog naroda, naročito u jednom od tih naselja, setio da zabrani, sasvim protivno zakonu i pogrešno čitajući zakonske odredbe, i ustavne i zakonske odredbe, da zabrani porodici koja je ispisala prezime i ime svoga pokojnika na nadgrobnom spomeniku. Da se uđe u jedan sukob koji je opasan, jer ćirilično pismo jeste službeno pismo Srpske pravoslavne crkve, jeste stvar koju građani srpske nacionalnosti ili bilo koje druge u Hrvatskoj kojima je to pismo važno, mogu u takvim okolnostima slobodno izabrati, a da im niko nema pravo to osporiti. Sreća je da su reagovala nadležna ministarstva i da se to sada smirilo, ali ostavlja veoma gorak ukus", rekao je Pupovac.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa