Politika

Pupovac: Pitanje nestalih treba depolitizovati

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2023

-

14:19

Pupovac: Pitanje nestalih treba depolitizovati
Milorad Pupovac - Copyright Tanjug/HINA/Lana Slivar Diminic

veličina teksta

Aa Aa

Pitanje nestalih osoba treba depolitizovati, izjavio je predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, gostujući na Hrvatskom radiju.

On je istakao da je nakon dugog prekida bilo kakve saradnje od velike važnosti da se prvo depolitizuje tema nestalih i da se tretira kao primarno humanitarno pitanje, prenela je Hina. 

Jednako je važno, dodao je Pupovac, suočavanje s realnim dimenzijama toga što se traži i da po tom pitanju i Hrvati i Srbi imaju zajedničke interese.

"Svako u tom pogledu ima neku vrstu svog zadatka, ako se tako pristupi, mnogo će biti jednostavnije da se sudbina preostalih utvrdi mnogo pre nego što je to bio slučaj do sada. Ukoliko se ostane kod politizovanja i pri tome da se tvrdi da je to samo obaveza jedne strane, onda napretka neće biti ni blizu onoliko kao što bi ga moglo biti", upozorio je on.

Pupovac je u intervjuu komentarisao i posetu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Subotici, ističući da u Srbiji nema negativnih odjeka, barem ne u medijskim napisima, a da su reakcije u samoj Subotici, naročito unutar institucija hrvatske zajednice, više nego odlične.

On je naglasio da je ta poseta bila potrebna Hrvatima u Srbiji, a samo oni koji nisu bili svedoci programa i poslatim porukama mogu da šire negativne poruke. Na komentar novinarke o slaboj popraćenosti događaja u srpskim medijima Pupovac je rekao da je najvažnije da nema negativnih komentara te da je bila reč o objektivnom informisanju o glavnim porukama koje su poslali Brnabić, Plenković i predstavnici Hrvata u Srbiji.

"To je mnogo za ovdašnji prostor, kao što je inače mnogo i za nas u Hrvatskoj kada imamo nepristrano i objektivno informiranje o nekom događaju", kazao je on.

Predsednik SDSS-a ocenio je da su poseta i otvoreni razgovori premijera i premijerke dveju zemalja pokazatelj da su odnosi koji su godinama bili zamrznuti, a povremeno bili obeleženi i oštrom retorikom, zapravo napredovali saradnjom dveju manjinskih zajednica, Hrvata i Srba iz Srbije i Hrvatske.

"Sama poseta je već velika stvar i rekao bih nešto što je u ovim okolnostima više nego dovoljno, a to je da se odnosi između Hrvatske i Srbije ne slamaju na leđima Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj", poručio je Pupovac.

Plenković je juče sa srpskom premijerkom Anom Brnabić otvorio novo sedište hrvatske manjine u Srbiji, Hrvatski dom Ante Grgića, koji je finansirala hrvatska vlada. Plenković je stigao u Vojvodinu na poziv Hrvatskog nacionalnog veća i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, pa se nije radilo o službenoj niti radnoj poseti Srbiji.

Komentari (0)

Srbija