Region

Pupovac u Srbu: Antifašizam je pod udarom revizionizma

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2023

-

23:48

Pupovac u Srbu: Antifašizam je pod udarom revizionizma
Milorad Pupovac - Copyright Tanjug/HINA/Lana Slivar Diminic

veličina teksta

Aa Aa

U organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Srbu je danas proslavljena 82. godišnjica antifašističkog ustanka, a predsednik SNV-a Milorad Pupovac poručio je da je antifašizam pod udarom revizionizma.

On je istakao da je revizionizam snažan i na našim prostorima, uprkos činjenici da su kroz decenije koje su usledile nakon antifašizma svi narodi na prostoru bivše Jugoslavije imali mir, prosperitet i jednakost, prenela je agencija Hina. 

Govor je započeo željom da sve žrtve Drugog svetskog rata, Srbi, Hrvati i Muslimani počivaju u miru i "da ih se svih sećamo s poštovanjem".

Pupovac je pozvao na minut ćutanja za stotine nedužnih žrtava ustaškog režima, pobijenih za tri dana pre ustanka u Donjoj Suvaji, u Osredcima, u Bubnju, Piškovcu i drugim mestima.

Pijetet je odao i žrtvama Nebljusa i Meljinovca kod Donjeg Lapca, gde je pobijeno blizu sto ljudi. 
Pupovac je takođe poručio da se treba setiti i drugih nedužnih žrtava kao što su civili iz Brotnja, koji su stradali zbog odmazde za ustaške zločine ili, kako je rekao “zbog ideje da su Hrvati generalno krivi za sve, bez obzira što su to bili starci i deca koji su samo ostali kod svoje kuće”.

Pupovac se prisetio i Muslimana i Hrvata s druge strane granice, u BiH, koji su u zbegu stradavali u velikom broju. 

Govorio je i o pokretačima ustanka naroda Like i Korduna, pa je između ostalog rekao da nema iluziju da je moguće istinom promeniti mišljenje onih koji tvrde da je u Srbu bio četnički ustanak. 

Govoreći o konkretnim imenima, naveo je da su ustanici bili progresivne leve, tada komunističke orijentacije, osvešteni antifašisti na čelu s Markom Oreškovićem i Gojkom Polovinom, kao i da je Polovina u svojim sećanjima izrazio žaljenje što su neki od ustanika nasrnuli na ljude u Brotnju, jer da su činili sve da se to ne dogodi”.

“Zato je ovaj narod imao i potrebu da brani svoj goli život, ali već tada i ideju smeštanja u evropski i svetski koncept otpora protiv fašizma, nacifašizma i njihovih lokalnih kvislinških saradnika”, rekao je Pupovac.

On je dodao i da je važno da se to zna zbog budućnosti, jer je taj pokret objedinio hrvatski i srpski narod u zajedničkoj borbi, npr. Dalmatince i Ličane, a gledajući šire da je stvorio koncept evropskog i svetskog poretka.

Predsednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin kazao je da su proslave godišnjica u Srbu potrebne da bi se odgovorilo "demonizaciji Narodno oslobodilačkog rata i vrhovnog komandanta Josipa Broza Tita". 

On je dodao i da se protiv plimnog talasa revizionizma “moramo boriti iznošenjem istine, da nam se zbog laži neistomišljenika ne bi lepile klevetničke etikete”, a u svom govoru izneo je i obrazložio tvrdnju da “bez antifašističkih temelja danas ne bi bilo ni Hrvatske”.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa