Region

Pupovac: Odnosi Srba i Hrvata treba ponovo da postanu osovina našeg dela Evrope

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2023

-

13:18

Pupovac: Odnosi Srba i Hrvata treba ponovo da postanu osovina našeg dela Evrope
Pupovac: Odnosi Srba i Hrvata treba ponovo da postanu osovina našeg dela Evrope - Copyright Tanjug/Hina/Daniel Kasap

veličina teksta

Aa Aa

Srpsko narodno vijeće (SNV) organizovalo je danas u Zagrebu četvrtu Veliku skupštinu, kojoj su prisustvovali i premijeri Srbije i Hrvatske, Ana Brnabić i Andrej Plenković, a čije prisustvo, kako je ocenio predsednik SNV Milorad Pupovac, predstavlja veliko ohrabrenje za okupljene koji će važne poruke sa skupa preneti u svoje sredine.

"Hvala vam što ste došli da podržite i ohrabrite nas koji smo se ovde okupili, posebno Brnabić i Plenković, jer je vaš dolazak ohrabrenje od izuzetne važnosti za one koji su se ovde okupili i koji će odavde preneti poruke u svoje sredine i podeliti ih sa ljudima sa kojima žive", rekao je Pupovac, predsednik SNV-a, krovne organizacije srpske zajednice u Hrvatskoj.

"Traume još žive kao i obaveze prema njima"

On je naglasio da Srbi pripadaju evropskom narodu i žive sa evropskim narodom.

"Mnogo smo učinili da zemlja Hrvatska postane punopravna članica EU, znamo da su odnosi između Srba i Hrvata, Srbije i Hrvatske, bili i treba ponovo da budu osovina Evrope u ovom njenom delu. Zajedno sa prijateljima i partnerima Hrvatima iz Srbije činimo sve i činićemo da se na tu osovinu postave točkovi evropskog parterstva", rekao je Pupovac.

On je podsetio da SNV baštini dugu skupštinsku tradiciju.

"Ta tradicija i naše zajedničko delovanje počivaju na idejama zajedničke slobode i zajedničkom življenju na odgovornosti za sebe i odgovornosti za državu u kojima se delovalo, neka tako bude i u buduće", poručio je Pupovac.

Tanjug/Peđa Vučković

 

 

Naveo je i da je u baštini SNV i stradanje srpskog naroda i iz njega proizašle traume, ali i stradanja hrvatskog naroda i drugih - romskog, jevrejskog, bošnjačkog. To su, kako je naglasio, traume koje još žive kao i obaveze prema njima, posebno prema onima čiji su osećaji još poveđeni, a prava neispunjena, bilo da je reč o nekažnjenim zločinima, nerasvetljenim sudbinama nestalih ili iskorenjenost viševekovnih zavičaja.

"Važno je da nijedno dete ne odrasta uz pozdrave koji su vid slavljenja zločina"

Prema njegovim rečima, obaveza je da se uvek svega toga sećamo, da budemo posvećeni tim pravima i osećajima i da nikada ne baštinimo mržnju, već da joj se uvek i svuda suprotstavljamo. Pupovac je rekao da je smisao delovanja SNV da nasleđem te dve baštine šire osećaj slobode za svakog građanina, svakog pripadnika srpskog naroda u Hrvatskoj, da u njoj bude svako slobodan da bude ono što jeste i da niko nema problem da to prihvati kao pravilo slobodarskog društva.

Naglasio je da je važno da nijedno dete ne odrasta uz pozdrave koji su vid slavljenja zločina.

"Naš zadatak je da svako ima pretpostavke da živi u sredinama koje imaju struju i vodu, u koji su obnovljeni putevi, postoji javni prevoz, u kojima imaju društveni domovi, domovi zdravlja i apoteke, da je sve manja razlika između Korenice i Lapca, Gospića i Gračaca. Naša je trajna obaveza razvoj sredina u kojima živi srpski narod, posebno jačanje finansijsko razvojnih kapaciteta i razvoj nerazvijnih opština Dvora, Drevnika ...", rekao je Pupovac.

Saradnja sa Srbima na KiM

Cilj im je, kako kaže, i dodatni razvoj i dodatno osnaživanje sredina u kojima žive Srbi, kroz jačanje dodatnih usluga, kroz turizam, proizvodnju enegije, obradu drveta... Kao važno naveo je to da svaka veća sredina dobije mogućnost da u svako godišnje doba ima bar po jedan kulturno obrazovi ili sportski progam. Naglasio je i da obrazovanje na srpskom jeziku traži mnogo veću posvećenost, naročito po modelu C, kojim je pokriven najveći deo Hvatske.

"Zabrinjavajući je nizak broj učenika, učitelja i nastavnika uključenih u taj program. Zato je važno da zajedno sa školskim vlastima razvijamo programe koji će ići prema deci, da uz učenje ćirilice, mogu učiti italijanski, španski...", kazao je Pupovac.

Tanjug/Hina/Daniel Kasap

 

 

On je naglasio da će negovati saradnju i sa sunarodnicima sa KiM. Saradnja sa njima biće i dalje na važnom mestu u našem delovanju, bez obzira da li se radi o Hrvatima u Srbiji ili našim sunarodnicima na KiM, rekao je Pupovac.

Na završetku četvrte Velike skupštine Srpskog narodnog vijeća danas je usvojena Deklaracija o položaju i pravima Srba u Hrvatskoj.

Svi članovi SNV su se saglasili sa dokumentom, na njemu će se raditi u narednim godinama, a cilj Deklaracije je da se unapredi život Srba u Hrvatskoj.

Između ostalih prisutnima se obratio i zamenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet. Poručio je da će gradska vlast raditi na tome da Zagreb postane još otvoreniji, inkluzivniji, za sve koji reše da ga posete, ali i da unapredi odnose sa drugim prestonicama. On je pozvao građane da izađu na manjinske izbore koji će biti održani 7. maja. Posle brojnih govora, publiku je zabavljao i Ansambl narodnih igara Srbije "Kolo".

Skupu su prisustvovali i ministri Tomislav Žigmanov, Gordan Grlić Radman, ambasadorka Srbije Jelena Milić, izlaslanik predsednika Sabora, potpredsednik Vlade Hrvatske, poslanici, prestavnici SPC...

 

 

Komentari (0)

Evropa