Region

Hrvatske vode: Nema bojazni da će Kupa na karlovačkom području poplaviti

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2023

-

20:12

Hrvatske vode: Nema bojazni da će Kupa na karlovačkom području poplaviti
Hrvatske vode: Nema bojazni da će Kupa na karlovačkom području poplaviti - Copyright TANJUG/ FOTO HINA/ZVONKO KUCELIN

veličina teksta

Aa Aa

Zbog obilnih padavina i maksimalnog vodostaja u gornjem toku Kupe u Gorskom Kotaru, na karlovačko područje večeras dolazi vodeni talas, ali u Hrvatskim vodama smatraju da maksimum neće preći 530 centimetara tako da nema bojazni da će Kupa na tom području poplaviti.

Kako je za agenciju Hina rekao načelnik karlovačke ispostave Hrvatskih voda Zoran Pavlović, iako je u mestu u Primorsko goranskoj županiji nivo Kupe dostigao istorijski maksimum - 445 centimetara, reč je o toku Kupe kroz kanjon.

On je naveo da se nizvodno ne očekuju poplave, jer  kasnije voda ide širokim koritom i nivo opada, tim pre što je u srednjem toku Kupe izostala obilna kiša. 

Kupa je u Karlovcu u 17 sati, bila na nivou od 208 centimetara, dok nizak vodostaj Mrežnice, koja je u 17 časova bila na 48 centimetara, stagnira, kao i Korana (281 centimetar).

Reka Dobra je kod Ogulina od osam ujutro do 17 sati narasla sa 74 na 155 centimetra.

Prognostički modeli Glavnog centra za odbranu od poplava pokazuju da će kiša u petak, koja će lokalno biti i obilnija, ponovno podići vodostaje, ali se ni u petak ne očekuju poplave. 

Štaviše očekuje se da će vodostaj Kupe u Karlovcu biti i niži od noćašnjeg maksimuma.

"To je dugotrajnija prognoza, stanje može biti i drugačije, ali po sadašnjim podacima ne očekuju se ni redovne mere odbrane od poplave", zaključio je Pavlović. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa