Region

Specijalizovano tužilaštvo: Racije na KiM fokusirane na zločine protiv sprovođenja pravde

Komentari

Autor: Tanjug

03/11/2023

-

09:38

Specijalizovano tužilaštvo: Racije na KiM fokusirane na zločine protiv sprovođenja pravde
Tanjug/Dopisništvo KiM - Copyright Tanjug/Dopisništvo KiM

veličina teksta

Aa Aa

Kancelarija Specijalizovanog tužilaštva Kosova saopštila da je tokom ove nedelje na KiM sprovela operacije u istražnom procesu koji se fokusira na krivična dela protiv sprovođenja pravde, navodeći da su operaciju odobrile Specijalizovane komore, prenosi Koha. Dodaje se da su operacije podržale kosovska policija i Euleks.

U Prištini su 30. oktobra izvršeni pretresi kuća Bljerima Šalje i Baškima Smakaja, bivših savetnika nekadašnjeg predsednika provremenih prištinskih institucija i jednog od vođa tzv. OVK Hašima Tačija, 31. oktobra pretresena je kuća Tačijevog bivšeg savetnika Artana Behramija, a 1. novembra je izvršen pretresu kuće Ismailja Sulje, koji je takođe bio savetnik Tačija.

U Hagu je u toku suđenje bivšim vođama tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, koje je počelo 3. aprila.

Oni su optuženi za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva. Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Uhapšen jedan od vođa tzv. OVK Isni Kiljaj

Euleks je uhapsio bivšeg gradonačelnika opštine Mališevo i jednog od bivših vođa tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Isnija Kiljaja, objavila je opština Mališevo na Fejsbuku. Mediji u Prištini juče su javili da je, po nalogu Specijalizovanog tužilaštva, pretresena kuća Kiljaja.

On je 2019. godine pozvan u Hag na razgovor, ali tada nije precizirao u kom svojstvu je pozvan.

Komentari (0)

Evropa