Region

Evropska komisija: U Crnoj Gori tone kokaina bez adekvatne zaštite, izmeniti zakonsku regulativu

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2023

-

10:01

Evropska komisija: U Crnoj Gori tone kokaina bez adekvatne zaštite, izmeniti zakonsku regulativu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija (EK) pozvala je Crnu Goru da prioritetno usvoji izmene i dopune Zakonika o krivičnom postupku kako bi se omogućilo da se kao dokaz za sudski postupak zadrži samo uzorak zaplenjene droge, a ne cela količina kao što je to sada slučaj.

Kako se navodi u izveštaju EK o Crnoj Gori, tone zaplenjene droge nalaze se u tužilaštvima i sudovima, u neodgovarajućim zdravstvenim i bezbednosnim uslovima, čekajući suđenja.

Kako se navodi, Specijalno tužilaštvo (SDT) je tokom 2022. godine u saradnji sa međunarodnim partnerima sprovelo osam krivičnih istraga u vezi sa švercom droge.

"Više državno tužilaštvo vodilo je tri krivične istrage u vezi sa drogom na međunarodnom i nacionalnom nivou. Ove istrage dovele su do zaplena droge u Crnoj Gori, Srbiji i Albaniji. Policijska jedinica zadužena za krivična dela u vezi sa drogom sada je podeljena u dve grupe, jedna za borbu protiv krijumčarenja droge u vezi sa organizovanim kriminalom i druga za prevenciju zloupotrebe droga. Ukupno imaju 25 članova", piše u Izveštaju.

Međutim, upozoreno je na potrebe zakonskih izmena.

"Nedovoljan kapacitet skladištenja zaplenjene droge tek treba da se reši. Crna Gora tek treba da usvoji izmene i dopune Zakonika o krivičnom postupku kako bi se omogućilo da se kao dokaz za sudski postupak zadrži samo uzorak droge, a ne cela količina kao što je slučaj", navodi se u Izveštaju EK.

Kako sada stvari stoje, u crnogorskim sudovima čuvano je 1,2 tone kokaina zaplenjenog u Zeti u avgustu 2021. godine i oko 500 kilograma te droge nađene u magacinu "Volija" prošle godine, piše portal RTCG.

U međuvremenu, tvrdi se u najnovijem izveštaju EK, tone zaplenjene droge nalaze se u tužilaštvima i sudovima u zemlji, u neodgovarajućim zdravstvenim i bezbednosnim uslovima, čekajući suđenja.

Dokument EK objavljen je 8. novembra u Briselu, a predstavio ga je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa