Region

Izabran novi ministar odbrane Hrvatske nakon konsultacija u HDZ

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2023

-

14:41

Izabran novi ministar odbrane Hrvatske nakon konsultacija u HDZ
Izabran novi ministar odbrane Hrvatske nakon konsultacija u HDZ - Copyright Tanjug/HINA

veličina teksta

Aa Aa

Novi ministar odbrane Hrvatske je Ivan Anušić, dosadašnji osiječko-baranjsku župan.

To je saopštio premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare.

Plenković je podsetio da je dosadašnjeg ministra odbrane Maria Banožića razrešio u subotu, nakon što je izazvao saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom.Odluka da Anušić bude novi ministar odbrane doneta je nakon konsultacija u HDZ-u, gde je dobio punu podršku, kao i od partnera, rekao je Plenković.

Anušić je i potpredsednik HDZ-a i čelnik Osječko-baranjskog HDZ-a, a još kao maloletnik se pridružio odbrani Hrvatske. Nije se uvek slagao s Plenkovićem, imali su niz sukoba, ali sada su sklopili političko primirje, prenose hrvatski mediji. 

Uprkos tome, navode, važio je za unutarstranačku opoziciju, a i nedavno se sukobio s Plenkovićem zato što nije proglasio ekološku katastrofu nakon požara u fabrici plastike Drava Internešnal.

Nije se složio ni sa Plenkovićevom odlukom da smeni ministarku Natašu Tramišak, ali je tada Anušić procenio da je bolje ne ići u otvoreni sukob s predsednikom stranke. Plenković mu je prigovorio da ne dolazi na sednice stranačkog predsedništva, pa da nije upoznat sa svim informacijama. Anušić je rekao i da Plenkovićevo nesmenjivanje čelnika HEP-a Frane Barbarića pravi političku štetu.

Nakon toga su se sastali i dogovorili primirje. Sada ulazi i u Vladu kao ministar obrane.

Anušić je rođen 1973. godine u Osijeku. Višu stručnu spremu stekao je na Univerzitetu u Zagrebu na Kineziološkom fakultetu.

Očekuje se da Anušić u parlamentu bude potvrđen u četvrtak.Prema pisanju hrvatskog portala 24sata, imenovanjem Anušića, Plenković je postigao barem pet stvari: zadovoljio je stranačku kvotu jer nakon odlaska Banožića, Slavonija koja je dala 16 saborskih poslanike nije imala ni jednog ministra. 

Kao drugo, navodi se da je smirio sukob s Anušićem i njegovo nezadovoljstvo, a kao treće da je na političku funkciju postavio nekoga ko se dobro kotira i ima ugled u braniteljskim krugovima.
Kao četvrto, navodi portal, Anušić je ipak desnija struja u stranci, te će kao ministar od Plenkovićevog poverenja voditi kampanju u Slavoniji u kojoj je HDZ značajno nagrizen od desnijeg Domovinskog pokreta. 

Najzad kao peto se navodi da će Anušić verovatno biti prihvatljiviji i predsedniku države Zoranu Milanoviću, ali i da neće biti spreman da uđe u politički sukob jer za razliku od Banožića, ima brojne političke bitke.

Plenković je tako ovim imenovanjem riešio više stvari. Ali i Anušić će na mestu ministra obrane moći da pokaže da je sposoban da vodi veće i složenije sisteme.

Anušić je  politiku ušao 1993. godine kad se pridružio redovima HSP-a, ali nije bio politički aktivan, navodi se na službenim stranicama Županije. Od 2005. do 2017. godine bio je načelnik Opštine Antunovac koju je uspešno vodio, pa mu je to stvorilo odskočnu dasku za dalje. 
 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa