Region

Učenici iz Dubrovnika u Vukovaru se fotografisali za podignutom desnicom

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2023

-

18:26

Učenici iz Dubrovnika u Vukovaru se fotografisali za podignutom desnicom
Učenici iz Dubrovnika u Vukovaru se fotografisali za podignutom desnicom - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Učenici Osnovne škole "Ivan Gundulić" iz Dubrovniku tokom nedavne posete Vukovaru fotografisali su se sa podignutom desnicom u zraku nacističkog pozdrava, a dvojica od njih su bili u majicama HOS-a, na čijem grbu je šahovnica sa prvim belim poljem i ustaškim pokličem "za dom spremni".

Fotografiju su, kako prenosi hrvatski portal Index, objavili na Instagramu uz pesmu Marka Perkovića Tompsona, koji je prepoznat po izvođenju nacionalističkih pesama.

Oni su u poseti Vukovaru bili u septembru, u okviru projekta "Poseta učenika osmih razreda Vukovaru", koji se u organizaciji Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar održava na nivou cele države. 

Cilj projekta je upoznati se sa svim okolnostima i posledicama bitke za Vukovar, piše portal i dodaje da su učenici iz Dubrovnika dignitet rata tako odlučili da podrže  nacističkim pozdravom. U rukama imaju i zastavu na kojoj piše Gruž, a reč je o kvartu u kome se nalazi spomenuta škola. Prema informacijama Indexa, fotografisala ih je profesorka, ali je to direktorka škole Vedrana Elez negirala.

"Mi kao vaspitno obrazovna-ustanova osuđujemo bilo kakav oblik ekstremizma i takvih pojavnosti. Osuđujemo veličanje nacističkih i drugih simbola totalitarnih režima. Učenici su se samostalno fotografirali i navedene fotografije objavili na svojim društvenim mrežama", saopštila je Elez za Index.

Dodala je da je učcenicima žao zbog ovakvog ponašanja, te da će preduzeti sve mere i radnje iz nadležnosti škole da se ovakve i slične situacije ne bi ponavljale.

"Izuzetno nam je žao što je došlo do ovakve situacije i neprimerenog ponašanja učenika, što je zasenilo posetu Vukovaru. Tužni smo što se bez obzira na sve naše napore, vaspitno-obrazovne programe, projekte i aktivnosti u kojima promovišemo toleranciju, ljubav, poštovanje, mir, suživot događaju ovakve neprimerene situacije i to baš u Vukovaru, gradu heroju, ponosu Hrvatske i prijatelju našega Grada", navela je direktorka Elez.

Index, međutim, podseća da ovo nije prvi put da maloletnici iz Dubrovnika veličaju fašističku ideologiju i pdoseća da su u maju prošle godine dubrovački maturanti prošetali Stradunom urlajući ustaški pozdrav "za dom spremni" i pevajući ustaške pesme. Snimci tog događaja širili su se tada društvenim merama.

Poznat je i slučaj profesorke, dodaju, koja se fotografisala sa učenicima sa podignutom desnicom, a podsećaju i na druge sližne slučajeve iz bliske prošlosti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa