Evropa

U Hrvatskoj uhapšene dve osobe u međunarodnoj akciji protiv desničarskog terorizma

Komentari

Autor: Tanjug

10/11/2023

-

18:00

U Hrvatskoj uhapšene dve osobe u međunarodnoj akciji protiv desničarskog terorizma
U Hrvatskoj uhapšene dve osobe u međunarodnoj akciji protiv desničarskog terorizma - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U više zemalja Evropske unije uhapšeno je više osoba, od kojih dve u Hrvatskoj, u međunarodnoj operaciji protiv desničarskog terorizma, saopštio je danas MUP Hrvatske.

Hrvatski MUP navodi da su dve osobe uhapšene u Hrvatskoj maloletne i da stoga nisu u mogućnosti da iznose više informacija o njima.

Akciju su, navodi se, podržali Evrodžast i Evropol u Belgiji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Litvaniji, Rumuniji i Italiji.

U zajedničkoj akciji, dodaje se, uhapšeno je pet osumnjičenih i još sedam drugih je ispitano u različitim zemljama.

"Osumnjičenici navodno pripadaju desničarskoj organizaciji koja za terorističke aktivnosti koristi onlajn platformu, između ostalog i za širenje nasilne ekstremističke propagande, aktivno vrbovanje novih članova i razmenu priručnika o oružju iz 3D štampača. Veruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj vlastiti manifest i da imaju pristup oružju", navodi se u policijskom saopštenju.

Uprkos činjenici da su neki od osumnjičenih prilično mladi, pokazatelji su, kažu, upućivali na povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju.

"Slučaj je otvorio Evrodžast u julu 2023. godine na zahtev belgijskih tela. Agencija je bila domaćin dva koordinacijska sastanka u cilju olakšavanja pravosudne saradnje između tela zemalja uključenih u istragu. Evrodžast je podržao organizaciju koordinacionog centra na dan akcije, 9. novembra kako bi omogućio koordinaciju aktivnosti u stvarnom vremenu", dodaje se.

Navode da Evropolov Evropski centar za borbu protiv terorizma (ECTC) pruža svoju podršku još od jula ove godine i okupio je uključene istražitelje iz cele Evrope kako bi se utvrdila zajednička strategija i pripremio poslednji dan akcije. 

Intenzivno su se, dodaju, razmenjivale informacije uz pomoć Evropola - u okviru ove istrage razmenjeno je više od 350 SIENA poruka.

Na dan akcije je, kažu, uspostavljen zajednički operativni štab u sedištu Evropa u cilju koordinacije različitih aktivnosti koje su se istovremeno odvijale u svim uključenim zemljama. 

Osim toga, dodaju, Evropolovi stručnjaci su upućeni u Belgiju, Italiju, Litvaniju i Hrvatsku kako bi pomogli pri razmeni informacija između svih uključenih zemalja u stvarnom vremenu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa