Region

Milatović proglasio Zakon o izmenama i dopunama Zakona o popisu, Spajić: Postignut dogovor, popis 30. novembra

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2023

-

17:55

Milatović proglasio Zakon o izmenama i dopunama Zakona o popisu, Spajić: Postignut dogovor, popis 30. novembra
Milatović proglasio Zakon o izmenama i dopunama Zakona o popisu, Spajić: Postignut dogovor, popis 30. novembra - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski predsednik Jakov Milatović saopštio je da je, u skladu sa ustavnim nadležnostima, danas proglasio Zakon o izmenama i dopunama Zakona o popisu stanovništva domaćinstava i stanova.

Zakon je juče usvojila Skupština Crne Gore.

“Time su zaokruženi normativni preduslovi za početak popisa, koji su plod širokog političkog i društvenog dijaloga”, objavio je Milatović na društvenoj mreži Iks.

On je institucijama koje su nadležne za sprovođenje popisa poželio uspešan rad. “A građanke i građane pozivam da se slobodno izjasne o svim pitanjima koja su obuhvaćena popisom”, napisao je Milatović.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić saopštio je danas da popis stanovništva može da počne 30. novembra, dodavši da su ispunjeni svi uslovi iz sporazuma koji je potpisan sa opozicionim strankama.

"Svi uslovi iz Sporazuma potpisanog sa predstavnicima opozicionih partija i Većima manje brojnih naroda su ispunjeni, tako da proces može da počne 30. novembra i da svi u njemu učestvuju", naveo je Spajić, prenose Vijesti.

On je apelovao na sve "rigidne pojedince" da ne vrše pritisak na opoziciju jer je ovo, kako je rekao, šansa da se pokaže da je crnogorsko društvo jedinstveno i fokusirano na evropski put.

"Uslovi sprovođenja i kontrolni mehanizmi su na mnogo višem nivou nego 2003. ili 2011. godine. Ovim putem apelujemo i na sve rigidne pojedince, da ne vrše pritisak na opoziciju, jer je ovo šansa da pokažemo da smo svi kao društvo jedinstveni i fokusirani na evropski put Crne Gore, a da smo društvenu polarizaciju ostavili daleko iza nas. Najbolji pokazatelj da smo svi pobednici u ovom procesu je jednoglasno usvajanje Zakona o popisu", poručio je Spajić.

Dodao je da je ovim crnogorska vlada pokazala da je moguća inkluzivna i konstruktivna saradnja sa opozicionim partijama i ostalim akterima u društvu. Spajić je ranije danas održao još jedan sastanak sa predstavnicima opozicije radi utvrđivanja šta je sve realizovano iz Sporazuma o uslovima za održavanje popisa. Poslanici u Skupštini Crne Gore usvojili su juče izmene i dopune Zakona o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova, čime je potvrđeno da će popis biti održan u periodu od 30. novembra do 15. decembra. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa