Region

Slučaj koji je potresao region: Šta se zna o monstruoznom ubistvu devojčice u Severnoj Makedoniji?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/12/2023

-

19:30

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prijava i apel zabrinute majke iz Skoplja koja traga za svojom četrnaestogodišnjom ćerkom V.Đ, sedmodnevna potraga i pronalazak njenog beživotnog tela, akcija policije u okviru koje je osumnjičeno pet osoba, među njima i njen otac, i glavnoosunjičeni koji se trentuno nalazi u bekstvu u inostranstvu - ovako može da se opiše slučaj koji je proteklih dana ceo region digao na noge, a koji je sinoć dobio i svoj konačan, trgičan epilog.

Naime, devojčica V.Đ. nestala je pre sedam dana, 27. novembra, u prepodnevnim časovima kada je krenula u školu. Kidnapovana je u blizini kuće, ubijena istog dana hicem iz pištolja. Kako se navodi, poslednji signal sa njenog telefona tog dana izgubio se ispred Univerzalne sale na bulevaru "Partizanski odredi" u Skoplju.

Glavni tužilac Gavrilo Bubevski rekao je na današnjoj konferenciiji za novinare da je devojčica stavljena u vreću za spavanje i tako odneta na lokaciju na kojoj je ubijena i zakopana.

Motiv otmice i ubistva navodno je bilo koristoljublje, a prema rečima ministra unutrašnjih poslova Severne Makedonije Olivera Spasovskog, u slučaj je umešan i jedan član njene porodice. Naime, on je označio oca maloletne devojčice kao osobu koja je odala informacije otmičarima o tome kada će ona ostati sama kod kuće.

"Pet osoba je osumnjičeno, trojici je određen pritvor, jedna osoba je van zemlje. Otac ubijene maloletnice je priveden i na saslušanju je", rekao je ministar Spasovski okupljenim novinarima.

Printscreen/kanal5

 

Nekoliko dana pre njene otmice prijavljen je i nestanak P.Ž. (74) iz Velesa, čije je telo pronađeno u neposrednoj blizini mesta na kome je otkriveno telo devojčice. Prema rečima Spasovskog njegov automobil je korišćen u otmici devojčice i to je jedina povezanost ova dva slučaja. Naime, reč je o čoveku kome je oduzeto vozilo, pošto je jednom od osumnjičenih dugovao novac. P.Ž. nije bio povezan sa devojčicom na koji drugi način.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je, u koordinaciji i pod rukovodstvom javnog tužilaštva, tokom protekle noći rasvetlilo slučaj, obezbeđeni su dokazi za ubistvo dve osobe, maloletnice, koja je pronađena zakopana u okolini Skoplja i starije osobe, koja je zakopana u okolini Velesa", rekao je Spasovski.

Roditelji ubijene V. Đ. su prema njegovim rečima razvedeni. Osumnjičeni za ubistvo, koje je Spasovski nazvao monstrumima, poznavali su porodicu devojčice.

Oglasio se bugarski MUP

Bugarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da "za sada nema informacija" da se na njihovoj teritoriji nalazi osoba glavnoosumnjičena za otmicu i dvostruko ubistvo kod Skoplja i Velesa. 

"Nemamo informacije da za njim postoji međunarodna poternica", saopštio je bugarski MUP, prenela je BTA.

Ministar je odgovarajući na pitanja novinara objasnio da juče nije bilo konferencije za novinare o ovom slučaju zato što su, kako je rekao, svi aspekti zločina morali najpre biti sagledani, utvrđeni i zaokruženi. 

"Zato smo ostavili da se završe aktivnosti, da se juče izvrši poslednje saslušanje, i još nekoliko pretresa... Već je poznato da su SVR Skoplje odmah po prijemu izveštaja i SVR Veles preduzele sve mere i aktivnosti da pronađu nestale. Izvršeni su pretresi u kućama i drugim prostorijama u Skoplju, Veles,  Štipu..., oduzeti su mobilni telefoni, kompjuteri, vozila i drugi predmeti, obavljeni su razgovori sa porodicama i prijateljima lica koja su mogla imati bilo kakve informacije", rekao je Spasovski i dodao da je na ovom slučaju bilo angažovano stotine policajaca.

"Reč je o izolovanom slučaju organizovane grupe kriminalaca koji su želeli da iznude finansijsku korist i koji su poznavali porodicu. Zajednička pozadina slučaja nije međuetnička netrpeljivost", dodao je.

Spasovski je rekao da je istraga još u toku i da se razgovara sa svim osobama u školi maloletnice i u Velesu koji bi mogli da daju bilo kakvu dodatnu infromaciju o ovom dvostrukom ubistvu.

U međuvremenu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije saopštilo je da je raspisana međunarodna poternica za Ljupčom Palevskim. 

Tužilac: Osumnjičeni priznali krivično delo, za beguncem biće raspisana poternica

Glavni tužilac Gavril Bubevski izjavio je danas da su tri osumnjičene osobe za dvostruko ubistvo, tokom saslušanja priznale ko je u šta bio umešan, prenosi Tanjug.

"Počinili su dva krivična dela – otmicu radi imovinske koristi i krivična dela – ubistvo. Ovi zločini se najstrože kažnjavaju u Makedoniji. Zatraženo je zadržavanje od 48 sati jer su u toku drugi pretresi i veštačenja. Zatim će MUP izaći sa krivičnom prijavom, nakon čega će javno tužilaštvo otvoriti formalni istražni postupak", rekao je tužilac Bubevski na konferenciji za novinare. Bubevski je najavio da će za osumnjičenim u bekstvu biti raspisana međunarodna poternica.

 

 

Počinioci ovog zločina biće, kazao je, kažnjeni bez ikakvog oklevanja. Rekao je i da je istražni proces bio otežan na početku jer su nedostajale početne informacije, ali su u daljem postupku obezbeđeni dokazni materijali.

"Postupak mora da bude zakonit da ne bismo došli u situaciju da postupak padne na sudu zbog proceduralnih grešaka", dodao je tužilac.

Određen pritvor ocu ubijene devojčice

Krivični sud Severne Makedonije odredio je zadržavanje do 48 sati ocu ubijene 14-godišnje devojčice Vanje Gorčevske, "kako ne bi pobegao ili ometao istragu", preneo je skopski portal Plusinfo.

Aleksandar Gorčevski priveden je večeras u Krivični sud, nakon što je ranije danas saslušan u Tužilaštvu i gde je, kako su preneli skopski mediji, negirao krivicu.

Istakao je da postoje izjave osumnjičenih kako je za samo dva sata sve izmaklo kontroli i devojčica je ubijena.

"Nasilnike je uhvatila panika jer se oko pronalaska deteta angažovala celokupna javnost, pa su odlučili da će novac potražiti kasnije i detetu oduzeli život", precizirao je Buvevski odgovarajući na pitanja novinara.

Povodom umešanosti oca devojčice, on je rekao da su osumnjičeni priznali da su od njega dobili informacije oko kretanja deteta. Dodao je da se istraga sprovodi oko toga da li je tačno da je majka prodala stan i da je namera kriminalaca bila da dobiju ta sredstva. 

"Dakle, na ocu su samo sekundarni dokazi i ukazuju da je navodno umešan i za sada nema osnova da bude optužen", jasan je tužilac.

Advokat: Osumnjičeni tražio da ga odvezem u Beograd na lekarsko ispitivanje

Advokat V.S. izjavio je danas da je glavnoosumnjičeni Lj.P. za ubistvo devojice tražio od njega da ga 30. novembra odveze u Beograd na lekarske preglede, kao i da nije znao ništa o ubistvima devojčice i 74-godišnjeg muškarca.

Kako prenosi Tanjug, on je u telefonskom razgovoru za makedonski portal Telma rekao da je osumnjičenog odvezao u Beograd jer ovaj nije imao automobil.

"Nemam nikakve veze sa ovim, znam da je trebalo da ide u Beograd, rekao je da je zakazao preglede. Vratio sam se u Skoplje, on je ostao jer je sutradan trebalo da ide na pregled. Rekao je da će da ide u Istanbul. Kada sam se vratio policija ga je tražila, ja sam im sve rekao", rekao je Stojkov.

Prema njegovim rečima, sve je ispričao policiji i dodao da od tada nema kontakt sa njim. V.S. je takođe dodao i da mu je osumnjičeni, osim što mu je bio advokat, bio i prijatelj.

"Ja sam advokat i da sam išta znao, sigurno ga ne bih vozio", rekao je V.S. a prenosi Tanjug.

Otvorena knjiga žalosti u školi

U osnovnoj školi "Johan Hajnrih Pestaloci" danas u devet sati otvorena je knjiga žalosti povodom smrti četraestogodišnjakinje, prenosi MIA.

Škola se ovim povodom oglasila i na svom Fejsbuk nalogu gde se izražava žalejnje zbog ubistva njhove učenice.

"Nastavnici ne znaju kako da reše ovaj zadatak, Vanja. Oprosti nam, ne možemo, ne znamo da se pozdravimo... Neka ti je lak put ka večnoj svetlosti. Tvoj osmeh i iskrena duša će zauvek ostati u našim srcima. Sa neizmernim bolom i ljubavlju, tvoji nastavnici i drugovi iz razreda, najdraža Vanja", objavila je škola.

Rukovodstvo škole, koju je pohađala ubijena devojčica, istovremeno je organizovala i nekoliko psihologa sa ciljem da se učenicima i drugovima ubijene devojčice pruži podrška da lakše prebrode taj tragični događaj, prenosi portal A1on. Saučešće su, pored roditelja dece iz škole, izrazili i drugi građani, kao i predstavnici Opštine.

Komentari (0)

Evropa