Region

Apel Unije srednjoškolaca Severne Makedonije zbog ubistva devojčice: Ugrožena je bezbednost učenika svih uzrasta

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

16:23

Apel Unije srednjoškolaca Severne Makedonije zbog ubistva devojčice: Ugrožena je bezbednost učenika svih uzrasta
Apel Unije srednjoškolaca Severne Makedonije zbog ubistva devojčice: Ugrožena je bezbednost učenika svih uzrasta - Copyright AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Iako je pet osumnjičenih za učešće u dvostrukom ubistvu, u Skoplju i Velesu, u pritvoru, a za prvoosumnjičenog Ljupča Palevskog Palča, koji je uhapšen u Turskoj, zatražena ekstradicija, Unija srednjoškolaca u Severnoj Makedoniji upozorava da učenici svih uzrasta smatraju da je ugrožena njihova bezbednost.

Oni apeluju na škole da obrate pažnju na mentalno zdravlje mladih pogođenih brutalnim ubistvom 14-godišnje Vanje Đordevske.

"Pored medijske krize, shvatili smo da je ne samo omladina, već i većina građana u nedoumici kako da ispolje svoj bes i da se efikasno ponašaju u praksi. Evidentno je da postoji snažan revolt i da je on široko prisutan, ali se i dalje ne nazire pozitivna promena u stvarnosti kao odgovor", navedeno je u saopštenju Unije.

Smatraju da je to zbog, kako navode, "niskog stepena upoznavanja sa demokratskim sistemom, procesima i kretanjima“.

Ne samo mladi, već su i psiholozi i edukatori poslali brojne poruke za očuvanje mentalnog zdravlja od kolektivne traume i straha koji vladaju u čitavom makedonskom društvu, preneli su skopski mediji.

U međuvremenu se nastavlja istraga o otmici i ubistvu 14-godišnje Vanje Đorđevske, kao i prethodno 74-godišnjeg Panča Žežovskog iz Velesa. 

Petoro osumnjičenih je u efektivnom pritvoru, a na slobodi je ostao samo advokat Vasko Stojkov, koji je Palevskog, odvezao iz Skoplja za Beograd.

Za njega je tužilaštvo ocenilo da u ovom trenutku nema zakonskih osnova za zadržavanje ili druge mere bezbednosti, ali se istražne radnje nastavljaju.

Među petoricom u pritvoru je i otac ubijene Vanje Aleksandar, zbog sumnje da je odavao informacije o ćerkinom kretanju.

Pritvor u odsustvu je određen za prvoosumnjičenog Palevskog, gde će završiti čim bude izručen Makedoniji.

Komentari (0)

Evropa