Region

Prvoosumnjičeni za ubistvo devojčice u Severnoj Makedoniji podneo parlamentu predlog za raspisivanje referenduma

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

10:03

Prvoosumnjičeni za ubistvo devojčice u Severnoj Makedoniji podneo parlamentu predlog za raspisivanje referenduma
Prvoosumnjičeni za ubistvo devojčice u Severnoj Makedoniji podneo parlamentu predlog za raspisivanje referenduma - Copyright MVR/MUP Severne Makedonije

veličina teksta

Aa Aa

Samo sedam dana pre otmice i ubistva 14-godišnje Vanje Palevski i ubistva 74-godišnjeg penzionisanog berberina Panča Žežovskog, prvoosumnjičeni Ljupčo Palevski Palčo je u stvojstvu građanina podneo Skupštini RSM predlog za raspisivanje referenduma, a sednica sa tom tačkom na dnevnom redu zakazana je za 22. decembar.

Reč je o raspisivanju referenduma sa pitanjem: "Da li ste za Sporazum između Republike Makedonije i Republike Bugarske zaključen 1. avgusta 2017. godine". Da bi se raspisao referendum potrebno je prvo prikupiti 150.000 potpisa.

Matična Komisija za politički sistem sa 10 glasova "za" je već dala mišljenje da inicijativa nije u redu jer je naslov neprecizan. Komisija podseća da je parlament u januaru 2018. usvojio Zakon o ratifikaciji Sporazuma, prenela je skopska Telma TV.

Palevski je osnivač i predsednik minorne političke partije Desna, a osim politikom dugi niz godina bavio se i medijima. Političku karijeru je započeo u sada vladajućoj SDSM, gde je bio i predsednik Gradskog odbora te stranke u Skoplju.

Nakon dvostrukog ubistva Palevski je uhapšen u Turskoj, gde mu je pre dva dana određen ekstradicioni pritvor u trajanju od 40 dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa