Region

Zatraženo ukidanje poslaničkog imuniteta bivšem albanskom premijeru Beriši

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

15:27

Zatraženo ukidanje poslaničkog imuniteta bivšem albanskom premijeru Beriši
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tužioci albanskog Specijalnog suda za korupciju i organizovani kriminal zatražili su danas od skupštine Albanije da bivšem premijeru te zemlje Saljiju Beriši oduzmu poslanički imunitet pošto se nije pridržavao odluke parlamenta da se javlja svake dve nedelje.

Tužioci su takođe zatražili od pravosudnih organa da Beriši uvede meru pritvora ili kućnog pritvora, prenosi AP. Beriša je optužen za korupciju u oktobru ove godine, nakon što su tužioci naveli da je zloupotrebio funkciju premijera i svom zetu Jamarberu Maljteziju omogućio da kupi zemljište u Tirani u privatnom vlasništvu građana i Minstarstva odbrane i na njemu izgradi 17 stambenih zgrada.

Beriša i Maljtezi rekli su da su nevini i da je ceo slučaj ''politički motivisan'' i da ga vode vladajuća Socijalistička partija premijera Albanije Edija Rame.

Beriša je ocenio zahtev tužioca da se redovno javlja i da ne može da putuje u inostrastvo kao ''neustavan'', ali se složio sa zahtevom da mu se oduzme poslanički imunitet.

''To je normalan zahtev i ja ću ga detaljno proučiti, ali u prinsipu se slažem 100 odsto. Ne bi trebalo da poslanici imaju veću zaštitu od običnih građana'', rekao je on.

Beriša je bio premijer Albanije od 2005-2013, a predsednik od 1992-1997. Ponovo je izabran za poslanika na listi Demokratske stranke na parlamentarnim izborima 2021.

Vlada SAD u maju 2021. i Velika Britanija u julu 2022. zabranile su Beriši i članovima njegove porodice ulazak u te zemlje zbog njegove navodne umešanosti u korupciju.

U januaru 2022. godine nakon izbora u Demokratskoj partiji struja koja podržava Berišu pokušala je da upadne u sedište Demokratske stranke posle unutrašnje borbe za rukovodstvo partije i svrgne lidera demokrata Ljuljzima Bašu optužujući ga da je on "talac" premijera Edija Rame, u čemu nije uspeo, ali je Demokratska stranka ostala podeljena na dve struje.

Komentari (0)

Evropa