Region

Cnogorska policija i Tužilaštvo od Monstata tražili sumnjive popisnice: Popisivači koristili "piši-briši" olovke

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2023

-

16:15

Cnogorska policija i Tužilaštvo od Monstata tražili sumnjive popisnice: Popisivači koristili "piši-briši" olovke
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Policijski Odsek za kriminal i korupciju i Tužilaštvo pozvali su direktora Monstata Miroslava Pejovića da sutra do podne dostavi originale popisnica za slučajeve gde se osnovano sumnja da je prekršen zakon. To je saopštio Pejović na sednici Odbora za praćenje primene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa.

Kako je danas potvrđeno iz Monstata, Popisna komisija Podgorice utvrdila je na sednici u utorak da je kod čak 16 popisivača otkriveno nezakonito postupanje i upotreba takozvane "piši-briši" olovke, zbog čega je odlučeno da svi oni i instruktor budu isključeni iz popisne kampanje.

Pejović je na sednici Odbora kazao da su oni hteli da svakako podnesu prijavu, ali da su ih policija i Tužilaštvo preduhitrili, tako da nadležni organi već reaguju po ovom pitanju.  

Pejović je, govoreći o popisu, rekao da 20 opština nisu prijavile nijednu nepravilnost, a da je u pet opština prijavljeno manje nepravilnosti i to u Kotoru, na Žabljaku, a da je u Podgorici naročito komplikovana situacija.

"Kada je odbijanje po opštinama u pitanju, u 47 domaćinstava je konačno odbijanje, a kod 138 njih Popisna komisija mora izaći na teren da pokuša da ubedi ljude da učestvuju u popisu. Za Budvu imamo drugačiju sliku, zadovoljavajući su uslovi, a bilo je sporadičnih slučajeva i dinamika popisivanja je sporija. U Kotoru, Tivtu i na Cetinju je malo sporije, ali imaćemo vremena da popis uspešno realizujemo", naveo je Pejović, preneo je portal RTCG.

Na pitanje poslanika Nikole Zirojevića (SD) zašto im Vlada ne da uvid u softver, Pejović je kazao da mu nije jasno zbog čega to rade.

"Ne znam zašto ga krije Vlada, ali znam da je dan pred početak popisa on dostavljen generalnom sekretarijatu Vlade sa potpisima komisije i nastavio se rad po pitanju tenderske dokumentacije. Mi je nemamo, jer je vladina komisija odgovarna Vladi, ali evo apelujemo da vam dostave taj izveštaj, jer nema potrebe da bude tajan. Može biti da dođe izmena, ali tenderska dokumentacija se radi", kazao je Pejović.

Zamenica direktora Monstata Snežana Remiković rekla je da je utvrđeno da je 16 popisivača koristilo olovku "piši - briši", a da su kod tri nađene izmene, ali se nijedna nije odnosila na etničko - kulturološke karakteristike, već na identifikacione što bi onemogućilo građane da mogu da uđu i provere verodostojnost podataka. 

"Kod četiri je utvrđeno da su koristili odluku na obrazac koji se odnose na stan i domaćinstvo. Kod tri je potpuno verodostojno uneseno sve u odnosu na duplkat, a kod šest je postupak i dalje u toku", kazala je Remiković. 

Remiković je navela da su odmah sve prekinuli, te da je u toku raskid ugovora sa popisivačima.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa