Region

U 13 opština u Crnoj Gori broj stanovnika manji u odnosu 2011. godinu

Komentari

Autor: Tanjug

27/12/2023

-

10:21

U 13 opština u Crnoj Gori broj stanovnika manji u odnosu 2011. godinu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U 13 crnogorskih opština, uglavnom na severu države, broj stanovnika je smanjen u odnosu na popis iz 2011. godine. To se može zaključiti na osnovu izveštaja Monstata o broju popisanih stanovnika do 26. decembra, dva dana pre zaključenja ovogodišnjeg popisa, u koji su podgoričke Vijesti imale uvid.

Do juče je u Crnoj Gori ukupno popisan 618.351 stanovnik, što je 99,7 odsto u odnosu na popis 2011. prema kojem je tada u Crnoj Gori živelo 620.029 stanovnika.

Izveštaj Monstata koji je juče dostavljen članovima skupštinskog odbora za praćenje popisa, pokazuje da je, od ukupno 25 crnogorskih opština, u 13 opština popisano manje stanovnika.

To bi, prema pisanju Vijesti, moglo da znači da manje stanovnika ima u Andrijevici, Beranama, Bijelom Polju, Kolašinu, Plužinama, Šavniku, Žabljaku, Mojkovcu, Nikšiću, Danilovgradu, na Cetinju, u Danilovgradu i u Kotoru.

Više stanovnika, prema broju do sada popisanih, imaju Bar, Budva, Herceg Novi, Tivat, Ulcinj, Podgorica, Tuzi, Zeta, Gusinje, Petnjica, Plav i Rožaje.

U većini opština ostao je mali broj nepopisanih birača, tako da će se ove brojke neznatno promeniti do okončanja popisa, tvrde izvori Vijesti.

Zamenica direktora Monstata Snežana Remiković kazala je juče na sednici skupštinskog Odbora za praćenje popisa, da je preuranjeno govoriti o analizama povećanja ili smanjenja broja stanovništva.

"Stranci će biti u stvarnom stanovništvu ako zadovoljavaju mesto uobičajenog boravka", rekla je Reminković odgovarajući na pitanje poslanika Demokrata Nikole Rovčanina koji je podsetio da je 2011. bilo osam odsto stranaca u Crnoj Gori.

Koje opštine imaju manje, a koje više stanovnika

Ako se, kažu, analizira broj popisanih stanovnika, procentualno najviše stanovnika izgubile su Plužine 30,5 odsto, Kotor 24,7 odsto, Šavnik 22,8 odsto, Andrijevica i Kolašin po 19,5 odsto, Mojkovac 18,6 odsto, a Pljevlja 18,5 odsto.

Na Žabljaku je popisano 15,3 odsto manje stanovnika, na Cetinju 14,3 odsto, u Beranama 10,9 odsto manje, Nikšiću deset odsto, u Bijelom Polju oko šest odsto, a u Danilovgradu 5,7 odsto manje u odnosu na 2011.

Značajan rast broja stanovnika, ako se uzme u obzir broj popisanih, zabeležen je u Petnjici, Gusinju, Plavu i Rožajama, opštinama koje se godinama suočavaju sa odlivom stanovništva.

U Petnjici je popisano 34,4 odsto više građana u odnosu na raniji popis, u Gusinju 27,5 odsto, a u Plavu i Rožajama oko 20 odsto.

U glavnom gradu Podgorici, živi više od četvrtine ukupnog stanovništva u Crnoj Gori.

Do 26. decembra popisano je 3,1 odsto više u odnosu na raniji popis.

Rast broja stanovnika bilježe i opštine Bar, Budva, Herceg Novi, Tivat, Ulcinj, Tuzi i Zeta.

U Baru je popisano skoro 12 odsto više građana u odnosu na raniji popis, Budvi 22,5 odsto više, Herceg Novom oko pet odsto više, u Tivtu deset odsto, a u Ulcinju 15,7 odsto.

U Tuzima je do sada popisano 20,6 odsto više stanovnika, a u opštini Zeta dva odsto više u odnosu na 2011. godinu.

Za opštine formirane nakon 2011. Monstat je za upoređenje koristio podatke dok su bile u sastavu drugih lokalnih samouprava.

Razne procene od napada Rusije na Ukrajinu početkom prošle godine govore o različitom broju Ukrajinaca, Rusa koji se trenutno nalaze u Crnoj Gori, kao i Turaka nakon neuspelog puča u toj zemlji 2016. godine.

Procene se kreću od nekoliko desetina hiljada do preko stotinu hiljada.

Poslednji podatak UNHCR-a govori da u Crnoj Gori boravi oko 60.000 izbeglica iz Ukrajine.

Monstat je nedavno saopštio da u popisom obuhvaćeno stanovništvo spadaju i crnogorski državljani koji borave u zemlji ili inostranstvu, kao i stranci koji zakonito borave u Crnoj Gori.

Komentari (0)

Evropa