Region

Delegacija makedonske Vlade položila cveće na grob Kire Gligorova

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2024

-

22:52

Delegacija makedonske Vlade položila cveće na grob Kire Gligorova
Delegacija makedonske Vlade položila cveće na grob Kire Gligorova - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Delegacija Vlade Republike Severne Makedonije, koju su predvodili potpredsednik Vlade za evropska pitanja Bojan Maričić i zamenica ministra pravde Viktorija Avramovska-Madić, položila je cveće na grob bivšeg makedonskog predsednika Kire Gligorova na Gradskom groblju Butel u Skoplju.

"Danas, kada se navršava 12 godina od smrti Gligorova, Vlada odaje priznanje jednom od najvećih lidera od sticanja nezavisnosti zemlje, koji je mudrim političkim odlukama odredio pravce razvoja makedonske države", navodi se u saopštenju makedonske Vlade, prenosi portal A1on.

Kako se dodaje, Gligorov je bio jedan od najistaknutijih graditelja savremenog makedonskog društva, čuvar mira, dosledan i uspešan sledbenik makedonskih aktivista za nezavisnu i priznatu državu.

Podseća se da je Gligorov 8. septembra 1991. godine, nakon referenduma, proglasio nezavisnost zemlje i bio prvi makedonski predsednik koji je govorio na makedonskom jeziku u Ujedinjenim nacijama 8. aprila 1993. godine, kada je Republika Makedonija postala 181. članica UN.

Gligorov je učestvovao u međunarodnom priznanju države i postavio temeljne principe za članstvo današnje Severne Makedonije u NATO-u i za kandidaturu države za članstvo u EU.

Gligorov je preminuo 1. januara 2012. godine u svom domu u Skoplju u 94. godini.

 

Komentari (0)

Evropa