Region

Dva Dukatos jogurta povučena iz prodaje u Hrvatskoj zbog zabranjenih pesticida

Komentari

Autor: Euronews, J.S/Index.hr

31/07/2021

-

17:20

Dva Dukatos jogurta povučena iz prodaje u Hrvatskoj zbog zabranjenih pesticida
Dva Dukatos jogurta povučena iz prodaje u Hrvatskoj zbog zabranjenih pesticida - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske obavestilo je potrošače da proizvođač Dukat iz Zagreba, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje, povlači proizvode "Dukatos jogurt crni ribiz 150g" i "Dukatos jogurt naranča cimet 150g" određenih rokova trajanja, a pord njih u prodaji neko vreme neće biti i četiri vrsta sladoleda. 

Sa druge strane, u Srbiji još nema zvničnih informacija o ovim proizovodima, a ukoliko ih bude kao u Hrvatskoj, nadležni će odmah reagovati, rečeno je za Euronews Srbija iz Ministarstva poljoprivrede.

"Mi još nismo dobili nikakve informacije, niti zvanično obaveštenje od Evropske komisije koje se time bavi i koja je zapravo i alarmirala kolege u Hrvatskoj. Onog trenutka kada dobijemo tu informaciju, koja je pozanta pod nazivom rapid alert, naše službe će odmah reagovati i obavesti građane o svim detaljima", rečeno je za Euronews Srbija iz ovog ministarstva.

Kako su dalje naveli, oni prate situaciju u regionu, pa i u Hrvatskoj, i informisani su o svemu što se dešava kod naših suseda.

Inače, proizvodi koji su povečni sa hrvatskih polica, kako ističe Ministarstvo poljoprivrede, nisu u skladu s Uredbom Komisije (EZ) o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u ili na hrani. Pored ove dve vrste jogurta, još neki proizvodi nisu više u prodaji. 

Ministarstvo poljoprivrede kaže da su povučene i četiri vrste sladoleda. Kako navodi Index.hr u pitanju su sladoledi Snikers, Twix, Bounti i M&Ms, a iz supermarketa povučeno je pet ukusa sladoleda austrijskog proizvođača Froneri.

Šta je etilen oksid? 

Etilen oksid je zapaljivi bezbojni plin slatkastog ukusa koji se koristi prvenstveno u proizvodnji hemikalija, navodi Index.hr. U manjim količinama koristi se kao pesticid i sterilizator. 

Budući da može da ošteti DNK vrlo je efikasan za ubijanje bakterija, virusa i gljivica, ali studije su dokazla i njegova kancerogena svojstva. Njega gotovo da nema u masovnoj proizvodnji. Često se koristi u hemisjkoj, a zabranjen je u prehrambenoj industriji.

Hrana kontaminirana ovim spojem dosad je u EU najčešće dolazila iz Indije, gde je korištenje etilen oksida u prehrambenoj industriji dopušteno. Španska agencija za hranu je regavala na ovo i zahtevala da sve članice EU odmah zabranje njegovu prisutnost u hrani.

Komentari (0)

Evropa