Region

Drama u Sloveniji: Pet osoba zarobljeno u pećini Križna jama, spasavanje bi moglo da potraje nekoliko dana

Komentari

Autor: Tanjug

07/01/2024

-

12:50

Drama u Sloveniji: Pet osoba zarobljeno u pećini Križna jama, spasavanje bi moglo da potraje nekoliko dana
Križna jama - Copyright Tanjug/Foto STA/Rosana Rijavec

veličina teksta

Aa Aa

Pet osoba ostalo je zarobljeno u Križnoj jami, svetski poznatoj vodenoj kraškoj pećini u Sloveniji, nakon obilnih padavina u subotu poslepodne, javljaju danas slovenački mediji.

Reč je o tri člana jedne porodice i dva vodiča, navodi STA. Oni su ostali zarobljeni kada je nivo vode zbog kiše porastao dok su se nalazili u jami.

Na lice mesta upućeno je više interventnih jedinica Speleološke službe spasavanja, kao i vatrogasci i ronioci.

Tanjug/Foto STA/Rosana Rijavec

 

Ronioci su uspeli da tokom noći stignu do petoro zarobljenih u pećini, ali će oni moći da izađu iz pećine tek kada opadne nivo vode.

Spasavanje bi moglo da potraje nekoliko dana

Šef slovenačkog Speleološkog udruženja Igor Benko izjavio je da bi voda, prema predviđanjima, trebalo da počne da se povlači već danas popodne, kada će i temperature početi da opadaju.

Prema njegovim rečima, moglo bi proći nekoliko dana dok put iz pećine ponovo bude siguran.

Naveo je da će spasioci tokom dana ponovo otići do zarobljenih u pećini, dodajući da je put do njih naporan i traje nekoliko sati.

Tanjug/Foto STA/Rosana Rijavec

 

Križna jama je sistem pećina duži od osam kilometara, sa više podzemnih jezera. Poseta je dozvoljena samo uz vodiče.

Slovenačka Pećinska spasilačka služba takođe je saopštila da bi akcija spasavanja mogla da potraje nekoliko dana, u zavisnosti od porasta nivoa vode, ali da je ronilački tim ugroženima preko noći dostavio najneophodnije zalihe.

"Sačekaćemo povoljan trenutak da vodostaj padne toliko da bi bilo bezbedno da se vrate iz pećine. Očekujemo da će voda možda početi da opada tokom noći, ali pad neće biti brz kao porast“, rekao je na konferenciji za novinare Valter Zakrajšek, šef intervencije Pećinske spasilačke službe.

Štab CZ za Notranjsko in Kras

 

Budući da rukavci dolaze i iz susedne Hrvatske, gde još uvek pada kiša, nije sasvim jasno kada će se voda dovoljno povući da spase zarobljene. Nadležni ne mogu da organizuju spasavanje ronilačkom opremom zbog neiskustva zarobljenih članova porodice, prenosi RTV SLO.

Šef tehničkog ronilačkog tima Damir Podnar dodao je da je situacija sa vodostajem veoma neizvesna, ali da će tim u svakom slučaju doći do zarobljenih ljudi, bilo sa novim zalihama hrane ili spasilačkim čamcem.

   

 

 

 

Komentari (0)

Evropa