Region

Pupovac podržao najavljeni protest roditelja pretučene dece u Vukovaru

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2024

-

16:31

Pupovac podržao najavljeni protest roditelja pretučene dece u Vukovaru
Milorad Pupovac - Copyright Tanjug/HINA/Lana Slivar Diminic

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i poslanik u saboru Milorad Pupovac i Boris Milošević podržali su danas protest roditelja pretučenih maloletnika pre dva dana u Vukovaru, jer, kako su poručili, tome treba stati na kraj.

Pupovac je na konferenciji za novinare istakao da nasilje u Vukovaru ima svoje političke pokrovitelje.

"Vukovar je grad razlika i različitih ljudi, po izgovoru jezika, etničkoj i verskoj pripadnosti, po političkim opredeljenjima i navijačkim strastima. I to je bogatstvo, kao i u svakom drugom gradu. To se nažalost pretvara u povode za nasilje već godinama i to nasilje ima svoje političke pokrovitelje, one koji podstiču političko nasilje i ima toleranciju prema nasilju umesto tolerancije prema razlikama", naveo je Pupovac.

Grupa punoletnih navijača, pripadnika Bed Blu Bojsa, napala je i pretukla više maloletnika u Vukovaru na pravoslavni Badnji dan, od kojih su neki hospitalizovani zbog zadobijenih povreda. Roditelji pretučene dece su za subotu najavili protest.

Pupovac je istakao da je vreme da se u Vukovaru gradi tolerancija prema razlikama, a da se tolerancija prema nasilju pojedinih grupa koje uživaju neku vrstu zaštite od institucija države, da se s tim prestane.

"Želimo da ljudi iz sfere politike ne podstiču ekstremizam i ne koriste ekstremiste za obračune s drugim političkim grupacijama kao što je bio slučaj sa sprečavanjem našeg dolaska u Vukovar. Moguće je da je deo tih navijača bio među onima koji su nas čekali. Neka se danas ne prave kao da ne znaju ništa, itekako dobro znaju. Država, Vlada i njene institucije ne mogu imati toleranciju prema ljudima koji narušavaju ono što je u sportu najbolje – takmičenje u miru, veštini, a ne u mržnji i nasilju", poručio je.

"Država da deluje"

Pupovac je istakao da žele da pretučena deca što pre ozdrave i da što pre prežive strašan šok.

"Želimo da država počne konačno da deluje u skladu sa svojim pravilima i da ne bude blaga prema onima koji nisu prema deci blagi i da svaki oblik netolerancije, bilo kroz pevanje, ili slavljenje vatrenim oružjem, da jasno da do znanja da je to nedopušteno”, rekao je Pupovac.

Odavno smo se, kazao je, izborili za mir u Vukovaru, sad godinama drugi rade na tome da Vukovar nije grad mira, nego grad nasilja. 

"I to ne od većine nego manjine onih koji dobijaju podršku niskom formom interesa da bi održali atmosferu koja njima treba, ali gradu ne treba. Srbima ne treba, Hrvatima ne treba, nikome ne treba. Nadamo se da država, Vlada, vlast kao što očekuju i roditelji, sad će učiniti ono što treba – znati ko su naša deca, a ko su nasilnici”, naveo je lider SDS S -a.

Pupovac je podsetio da od 2019. upozoravaju na ovakve slučajeve i traže delovanje.

"Uspeli smo kod dela populacije. Nismo uspeli tamo gde naša moć ne doseže, tamo gde je to pod kontrolom gradske uprave i gde država nije napravila ono što je trebalo. Reći ćemo to na sastanku koji sledi, na sastanku vladajuće većine”, najavio je Pupovac.

Pupovac: Razumem roditelje

Ističe da su vlast i država pogrešili  kada su dozvolili i svrstali se iza Kolone (sećanja u Vukovaru 18. novembra) u kojoj su bili simboli mržnje i podsticanja na nasilje, a ne simboli pijeteta. Teško su pogrešili jer su ovakvi to doživeli kao svoju pobedu”, kazao je Pupovac.

Istakao je da razume roditelje da su ogorčeni, ali i da su najvažnije poruke mira i nenasilja.

"Verujem da će mnogi sugrađani sprske nacionalnosti biti zajedno sa svojim sugrađanima Hrvatske, kao što su deca bila zajedno te večeri na ulici, u školi. I neka tako bude što češće i što više, u što više prilika”, naveo je Pupovac.

Milošević je istakao da se ne identifikuje pravilno šta se tačno dogodilo te večeri u Vukovaru.

"Desetak dece je mirno hodalo gradom da bi napadači huligani čuli nekog od dece da govori ekavicom i to im je bilo dovoljno da počnu da ih tuku. Neki su pobegli, neki nažalost nisu. Vidljivo je da su napadači huligani smatrali da mogu napasti fizički slabijeg, pretući decu, da se mogu osećati sigurno da im se ništa neće dogoditi" rekao je Milošević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa