Region

Novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit stigao u Sarajevo

Komentari

Autor: Fonet

31/07/2021

-

21:36

Novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit stigao u Sarajevo
Novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit stigao u Sarajevo - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Nemački političar Kristijan Šmit, koji sutra zvanično preuzima ulogu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, večeras je stigao u Sarajevo, prenosi portal Klix.

Šmit je juče stigao u Bosnu i Hercegovinu i sa porodicom je posetio manastir Tvrdoš kod Trebinja, Blagajsku tekiju i Mostar, a danas je posetio i mostarske franjevce.

Šmit je u prvoj izjavi izrazio divljenje prema bogatom kulturnom nasleđu Bosne i Hercegovine i istakao je da se samo kroz zajedničke napore i posvećenost celog društva, a uz podršku i pomoć međunarodne zajednice, Bosna i Hercegovina može vratiti na put napretka i zaustaviti značajan odliv mlađe populacije.

Iako još nije preuzeo funkciju visokog predsravnika, naišao je na brojne kritike iz Republike Srpske, a najoštriji je bio član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je kazao da se Šmit "lažno predstavlja kao visoki predstavnik".

Predsednik SDS Mirko Šarović je rekao da je Šmit već uputio prve poruke koje su više pomirujuće nego oštre, ali bez nagoveštaja jasnog kursa koji će zauzeti nakon preuzimanja dužnosti.

Naslednik Valentina Incka je poručio da u BiH dolazi kao političar, a ne kao diplomata, da će njegove poruke biti jasne i da je spreman na kvalitetan rad i saradnju sa svima.

U narednim danima se očekuju njegovi sastanci s domaćim zvaničnicima, prvenstveno sa članovima Predsedništva BiH, kao i sa predstavnicima nevladinog sektora. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa