Region

U Albaniju stiglo devetnaestoro žena i dece boraca ID u Siriji, oni će prvo u karantin pa zatim u porodice

Komentari

Autor: Euronews

01/08/2021

-

12:58

U Albaniju stiglo devetnaestoro žena i dece boraca ID u Siriji, oni će prvo u karantin pa zatim u porodice
U Albaniju stiglo devetnaestoro žena i dece boraca ID u Siriji, oni će prvo u karantin pa zatim u porodice - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Albanija je primila 14 dece i pet žena čiji su očevi i muževi ubijeni boreći se za Islamsku državu u Siriji. 

Albanski premijer Edi Rama i ministar unutrašnjih poslova Bledi Čuči dočekali su albanske državljane koji su došli preko Libana.  

"Ovo je veoma pozitivan događaj, i naravno, nećemo se ovde zaustaviti”, rekao je Rama na konferenciji za novinare na aerodromu u Tirani.  

Devetnaest osoba koje su stigle u Albaniju biće sprovedene u prihvatilište u Drač, gde će policija i stručnjaci za socijalna pitanja izvršiti sva neophodna medicinska i psihološka ispitivanja. Posle perioda provedenog u karantinu, oni će biti smešteni u svoje porodice.  

Rama nije precizirao da li će žene biti optužene. Ovo je treći put da se albanski državljani vraćaju sa teritorija u Siriji.  

U oktobru prošle godine Albanija je primila pet osoba, a godinu dana ranije došlo je jedno dete.  

Nekoliko hiljada albanaca pridružilo se Islamskoj državi i drugim grupama u Siriji i Iraku. Mnogi su ubijeni, a njivoe žene i deca su otali u sirijskim kampovima.  

Veruje se da je još oko trideset dece i žena u kampovima, ali Rama navodi da taj broj nije sasvim pouzdan. Rekao je i da su dve žene odbile da uđu u proces povratka plašeći se za svoje živote. 

Hiljade bivših boraca Islamske države zarobljeno je u kampovima u Siriji, a u mnogima od njih oni su zajedno sa decom. Zbog toga Crveni krst i mnogi zvaničnici apeluju na zemlje porekla, među kojima su i države Balkana, da ih prime nazad, a naročito decu čiji je proces povratka i reahbilitacije komplikovan. 

Komentari (0)

Evropa