Region

Osmani: Kada bude izabran drugi premijer Albanac u Severnoj Makedoniji to će biti normalnost

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2024

-

21:31

Osmani: Kada bude izabran drugi premijer Albanac u Severnoj Makedoniji to će biti normalnost
Tanjug/STA/Tamino Petelinšek - Copyright Tanjug/STA/Tamino Petelinšek

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije i potpredsednik albanske partije DUI Bujar Osmani tvrdi da nova vlada nije tehnička, da ona funkcioniše u punom kapacitetu kao prethodna i da izbor prvog Albanca za premijera više neće biti tema kada na tu pozociju ponovo bude izabran Albanac.

"Videli ste odluku Skupštine, bira se premijer i vlada. Ne postoji nikakva tehnička vlada, njen kapacitet je isti kao i u prethodnom periodu, samo što će ona biti izabrana na određeni vremenski period", rekao je Osmani gostujući u emisiji skopske tv. Studio 10.

Osmani je ocenio velikim uspehom za Severnu Makedoniju to što je na čelu nove Vlade Taljat Džaferi, kao prvi premijer Albanac.

"Prvi premijer Albanac nije samo koncept da Albanci dobiju svoja zaslužena prava, već i da država postane jednaka za sve građane. Postojala je tzv. zona etničkog monopola i one su bile potpune do pre donošenja Okvirnog sporazuma. Vidim da i dalje postoji nezadovoljstvo među Makedoncima i oni integracije vide kao neprijateljski čin. Alternativa integraciji je dezintegracija. Satanizacija koja se vrši prema DUI ima partijsko-politički karakter", rekao je šef diplomatije SM Osmani.

On tvrdi da je DUI najprodržavnija partija u zemlji. Prema njegovim rečima, kada bude izabran drugi premijer Albanac to više neće biti tema i stvari će se, navodi, normalizovati.

"Predsednik Sobranja danas je Jovan Mitreski i niko ne komentariše da li treba da bude Makedonac ili Albanac. Još uvek vidimo zone etničkog monopola i one su vrhunac te etničke dominacije, ali se one polako tope", naveo je Osmani.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa