Region

Šmit se sastao s dvojicom članova Predsedništva BiH: Rečeno mi je da će i Dodik biti ovde, nadam se dijalogu

Komentari

Autor: Tajug, Euronews Srbija

03/08/2021

-

14:54

Šmit se sastao s dvojicom članova Predsedništva BiH: Rečeno mi je da će i Dodik biti ovde, nadam se dijalogu
Željko Komšić, Kristijan Šmit i Šefik Džaferović - Copyright predsjednistvobih.ba

veličina teksta

Aa Aa

Dan nakon zvaničnog preuzimanja dužnosti visokog predstavnika u BiH Kristijan Šmit sastao se sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem. Sastaku nije prisustvovao srpski član Milorad Dodik zbog bojkota institucija u Sarajevu.

Šmit je nakon sastanka izjavio da mu je "žao što danas nisu bila prisutna sva tri člana". Kako je naveo, on je prošle nedelje obavešten da će 3. avgusta sva trojica prisustvovati sastanku, a da nakon toga neće biti dijaloga i izrazio nadu da će "sada biti obrnuto", prenosi Klix.ba.

Šmit je izrazio uverenje da će biti prilike da radi zajedno i s Dodikom.

"Sastajaćemo se i sarađivati, jer nam je to svima obaveza - da zajedno radimo u interesu države i ljudi BiH. Tako da ću nastaviti raditi sa svima i uveren sam da ću doći do konstruktivnog dijaloga", rekao je Šmit.

Poručio je da "svi koji su na funkcijama na državnom nivou i u entitetima moraju da rade na istom cilju".

"Ne može se očekivati da neko dođe spolja i napravi čudo, svi moraju da razmisle o tome kako oni mogu da doprinesu", rekao je Šmit.

Prvi zadatak u Šmitovoj agendi nakon preuzimanja dužnosti upravo je sastajanje sa članovima Predsedništva BiH, a kaže da će ih "u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom u svom radu videti kao prvog partner".

Šmit je istakao da će iskoristiti svu snagu "da ovu državu povuče ka EU", a da pre toga stvori dijalog i normalno okruženje unutar BiH.

Šefik Džaferović je naveo kako od Šmita očekuju odlučnost u sprovođenju mandata koji mu je poveren.

Dodao je kako je najvažnije raditi na tome da se nastavi sprovođenje reformi, a naročito 14 prioriteta koje je defiisala Evropska komisija, kao i onih koje bi trebalo da osiguraju članstvo zemlje u NATO-u.

"Organi vlasti stoga moraju da funkcionišu. Niko nema pravo da ih blokita", kazao je Džaferović ističući kako je to obveza koja proističe iz odredbi Dejtonskog sporazuma. Dodao je kako je Dodik napravio veliku grešku nedolaskom na sastanak sa Šmitom jer time, kao i blokadama, niko neće ništa dobiti.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ranije je izjavio da neće prisustvovati najavljenom sastanku Šmita sa članovima Predsedništva BiH, jer sa njim, kako je rekao, nema šta da razgovara.

Nakon što je dosadašnji visoki predastavnik Valentin Incko nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida, na sastanku lidera svih parlamentarnih stranaka sa sedištem u Srpskoj odlučeno je da srpski predstavnici od 27. jula, neće učestvovati u radu na nivou institucija BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku Zakon o neprimenjivanju odluke Incka o zabrani negiranja genocida, kao i zaključke kojima se odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika.

To je prvi zvanični susret novog visokog predstavnika sa izvršnom vlašću na nivou BiH, a sinoć su ta dva člana Predsedništva BiH prisustvovala i prijemu povodom Šmitovog preuzimanja dužnosti, prenosi portal Klix.

I sa ovog događaja izostao je srpski član Predsedništva Milorad Dodik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa