Region

Šmit zvanično preuzeo dužnost, u prvom obraćanju zahvalio Incku na zakonskoj odluci o zabrani negiranja genocida

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2021

-

11:59

Šmit zvanično preuzeo dužnost, u prvom obraćanju zahvalio Incku na zakonskoj odluci o zabrani negiranja genocida
Šmit zvanično preuzeo dužnost, u prvom obraćanju zahvalio Incku na zakonskoj odluci o zabrani negiranja genocida - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kristijan Šmit je od danas zvanično novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, koji je od Valentina Incka simbolično primio zbirku svih akata Kancelarije visokog predstavnika (OHR).

Novu funkciju je preuzeo u prostorijama OHR u Sarajevu od Incka koji je ovu dužnost obavljao 12 godina, prenosi portal "Klix.ba".

Šmit je u prvom zvaničnom obraćanju javnosti u BiH zahvalio što ima priliku da služi narodima Bosne i Hercegovine i poručio da dolazi kao prijatelj.

Ocenio je da je pozicija visokog predstavnika izuzetna i dodao da ona postoji upravo kako bi postojao mir.

Šmit je zahvalio Incku na tome što je 12 godina bio visoki predstavnik međunarodne zajednice i, između ostalog, zahvalio mu je na odluci o zakonskoj zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Prema njegovom mišljenju, napredak društva je moguć samo uz refleksivan pristup sopstvenoj prošlosti, a kao primer za to je naveo svoju zemlju Nemačku. Podsetio je da je ta država bila podeljena, a da se padom Berlinskog zida ujedinila "bez pucanja".

"Sve to ne bi bilo moguće bez pomoći Sjedinjenih Američkih Država, Sovjetskog Saveza, Francuske, Velike Britanije i drugih evropskih država", dodao je Šmit.

On im je zahvalio na tome, kao i na tome što, prema njegovim rečima, imaju isti cilj u Bosni i Hercegovini.

Šmit je rekao da će imati isti odnos prema pravima svakog pojedinca i svakog naroda.

"Nećemo se baviti samo odbranom granica i odbacivanjem ideja o pomeranju granica, već i prevazilaženjem granica", dodao je Šmit.

Šmit preuzima dužnost u trenutku velikih tenzija

Šmit je, inače, u petak došao u Bosnu i Hercegovinu. Strankama u Republici Srpskoj i Rusiji nije prihvatljivo imenovanje Šmita za visokog predstavnika, dok su stranke u Federaciji Bosne i Hercegovine pozdravile ovo imenovanje.

Šmit preuzima dužnost u trenutku velikih političkih tenzija izazvanih Inckovom odlukom da zakonski zabrani negiranje genocida u Bosni i Hercegovini.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je juče da Kristijan Šmit nije dobrodošao za Republiku Srpsku, da Srpska neće sa njim razgovarati, niti će poštovati ijednu njegovu odluku.

Od međunarodne zajednice ponovo je zatražio da objasni na osnovu čega i po kom međunarodnom pravu je Šmit izabran za visokog predstavnika.

"Srbi su žešći orah, gospodine Šmit niste dobrodošli za Republiku Srpsku i nećemo poštovati bilo šta što vi uradite", rekao je Dodik na vanrednoj konferenciji za novinare povodom stupanja Šmita na poziciju visokog predstavnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa