Region

Redovi u Severnoj Makaedoniji: Građani žure da dobiju novi pasoš pre isteka roka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/02/2024

-

20:14

Redovi u Severnoj Makaedoniji: Građani žure da dobiju novi pasoš pre isteka roka
Redovi u Severnoj Makaedoniji: Građani žure da dobiju novi pasoš pre isteka roka - Copyright Euronews/Dragan Živanović

veličina teksta

Aa Aa

Građani Severne Makedonije ovog vikenda stajali su u redovima u policijskim stanicama u pokušaju da dobiju nove pasoše. Razlog za gužvu je sutrašnji datum, 12. februar, kada ističe rok važenja starih putničkih isprava, na kojima nema reči "Sever", prenosi Euronews.

Dok će stare lične karte ostati da važe, kašnjenje u izdavanju pasoša preti da utiče na kretanje građana, ograničavajući njihova putovanja i onemogućavajući povratak kući onima koji se u inostranstvu nađu posle 12. februara.

"Fizički je nemoguće izdati sva dokumenta u roku. Samo štampanje i izdavanje pasoša predstavlja najveći problem, koji se može umanjiti samo boljom organizacijom i upravljanjem", rekao je novoimenovani tehnički ministar unutrašnjih poslova Pance Toškovski.

Sadašnjim tempom izdavanja, oko 50.000 pasoša mesečno, on je procenio da će biti potrebno još puna godina nakon isteka roka da se proces završi.

Spor rešen Prespanskim sporazumom

Sukob oko imena seže u drevnu istoriju, jer su i današnja Severna Makedonija i severna Grčka bile deo rimske provincije zvane Makedonija. Spor je počeo sa proglašenjem nezavisnosti Socijalističke Republike Makedonije 1991. godine od Jugoslavije pod imenom Republika Makedonija, a rešen je Prespanskim sporazumom 2018. tako što je Republika Makedonija promenila ime u Republika Severna Makedonija. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa