Region

Dodik se u Banjaluci sastao sa poslanicima "Mi-glas iz naroda" Nestorovićem, Lukićem i Pavićem

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2024

-

21:55

Dodik se u Banjaluci sastao sa poslanicima "Mi-glas iz naroda" Nestorovićem, Lukićem i Pavićem
Dodik se u Banjaluci sastao sa poslanicima "Mi-glas iz naroda" Nestorovićem, Lukićem i Pavićem - Copyright FoNet/TV FoNet

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas sa poslanicima pokreta ''Mi - glas iz naroda'' Narodne skupštine Srbije Branimirom Nestorovićem, Brankom Lukićem i Aleksandrom Pavićem, sa kojima je razgovarao o izgradnji nezavisnog delovanja Republike Srpske i vezama sa Srbijom.

Na sastanku su poslanici ''Mi - glas iz naroda'' istakli da će se zalagati za mogućnost da Srbi iz Republike Srpske rođenjem postanu državljani Srbije, prenosi RTRS.

Dodik je izneo tvrdnju da je BiH ''protektorat kojim upravlja nelegitimni Kristijan Šmit i strane ambasade''.

''Mi ne vidimo da u procesu razgradnje Dejtonskog sporazuma za Republiku Srpsku i Srbe ima budućnosti u okviru koji se zove Bosna i Hercegovina. Nema budućnosti za Srbe u BiH. BiH je zemlja u raspadu, ona nikada nije ni bila ozbiljna struktura'', rekao je Dodik.

Pored zalaganja da da Srbi iz Republike Srpske rođenjem postanu državljani Srbije, pokret ''Mi - galas iz naroda'' zalgaće se i za uspostavljanje carinske unije između Srbije i Republike Srpske.

''Ja sam lično rekao da cenim izjavu predsednika Dodika da Srbi počnu da razmišljaju o zajedničkom životu u jednoj državi. Besmisleno je potpuno to ograničavati Srbima, a svima se dozvoljava. Albanija ukida granicu sa Kosovom, a mi još uvek ne možemo da uđemo u Republiku Srpsku ili drugu stranu bez pokazivanja dokumenta. Besmisleno je da carinu plaćaju dve srpske zemlje'', Nestorović.

Dodik je ocenio da je situacija na KiM ''pitanje svih Srba, gde god se nalazili'', poredeći situaciju na KiM sa onom u Republici Srpskoj, dok je Nestorović naveo da Srbija mora pod hitno prekinuti pregovore sa zemljama Zapada koje nisu naklonjene Srbima, poništiti Briselski sporazum u Skupštini Srbije, pružiti finansijsku pomoć Srbima na KiM i proglasiti pojedine ambasadore poput američkog ambasadora Kristofera Hila, za persona non grata, jer, kako je ocenio, rade na destabilizaciji Srbije.

''Odlična je stvar što se pokušava pitanje Kosova vratiti u Savet bezbednosti UN, iako će to biti teško, važno je postići da EU na tom planu više ne bude pregovaračka i posrednička strana jer je priznala samoproglašeno Kosovo'', dodao je Nestorović.

Dodik je ocenio da su pritisci ''međunarodnog faktora'' slični i u Republici Srpskoj.

''I tamo i ovde su gotovo identični pritisci od Amerikanaca koji pokušavaju održati negativan trend prema srpskom narodu i njihovi trabanti Britanci, a pogotovo EU koja je izgubila subjektivitet prateći američku politiku'', rekao je Dodik.

Poslanik Aleksandar Pavić je ocenio da ''ako igrate samo na jednu kartu, mogu da vas ucenjuju'', dodajući da se to sada  dešava na KiM, i dodao da zbog toga podžava spoljnu politiku Republike Srpske, ocenivši da je podvig u sveprisutnom međunarodnom intervencionizmu voditi skoro samostalnu spoljnu politiku.

''Mi želimo da postignemo u Srbiji ono što se već radi u Srpskoj, da se koristi nadolazeći multipolarni svet i velike sile koje su nam naklonjene, na prvom mestu Rusija i Kina, a to je svet koji je jači od onog koji je bio jednopolarni'', rekao je Pavić.

Najavljeni ponovni sastanak Dodika sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, Pavić je ocenio kao sastanak od izuzetnog značaja za sve Srbe.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa