Region

Za organizovani kriminal pred Višim sudom u Podgorici optuženo 690 osoba

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2024

-

10:45

Za organizovani kriminal pred Višim sudom u Podgorici optuženo 690 osoba
Za organizovani kriminal pred Višim sudom u Podgorici optuženo 690 osoba - Copyright EPA/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Pred Višim sudom za organizovani kriminal u Podgorici optuženo je 690 osoba, obuhvaćenih u okviru 97 predmeta koji su u radu, podaci su iz Platforme za učešće crnogorske delegacije na XIII sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji će biti održan 21. februara.

Prema podacima sudstva, koji su predstavljeni u dokumentu koji je Vlada objavila, prošle godine po pitanju organizovanog kriminala, Viši sud u Podgorici je imao u radu ukupno 97 predmeta protiv 761 okrivljenog lica (690 fizičkih i 71 pravno lice), piše portal RTCG.

"Strukturu ovih predmeta čine krivična dela stvaranje kriminalne organizacije kao samostalna krivična dela i krivična dela stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim delima ubistvo, teško ubistvo, prevara, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, utaja poreza i doprinosa, krijumčarenje, nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi", navedeno je u Platformi.

Tu je i pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore, pranje novca, i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

"Od ukupnog broja predmeta u radu, u periodu 1. januara do 31. decembra 2023. godine formirano je 27 predmeta zbog krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala, dok je rešeno ukupno četiri",  navodi se u dokumentu.

Prema podacima Specijalnog državnog tužilaštva, prošle godine podneti su predlozi za određivanje privremenih mera obezbeđenja u 15 predmeta, koji su usvojeni od Višeg suda, u kojima su predmet navedenih mera bile brojne nepokretne i pokretne stvari.

Navodi se i da je prošle godine u pet predmeta u SDT-u blokirano ukupno novčanih sredstava kod poslovnih banaka u iznosu od 6.187.129,48 evra.

Prošle godine, u SDT-u je formirano osam predmeta na osnovu obaveštenja o sumnjivim transakcijama pa je kod poslovnih banaka u Crnoj Gori blokirano ukupno 7.774.405,27 evra.

Podseća se da je u poslednjem Izveštaju Evropske komisije navodi da pravosudni sistem Crne Gore treba da pokaže snažan, strog, dosledan i nedvosmislen odgovor na organizovani kriminal.

Crna Gora, upozorili su, mora dodatno da poboljša bilans rezultata u istragama, krivičnom gonjenju, pravosnažnim presudama i oduzimanju imovine u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa