Region

Viši sud u Podgorici: Ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje trgovca kriptovalutama Do Kvona

Komentari

Autor: Tanjug

24/11/2023

-

14:19

Viši sud u Podgorici: Ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje trgovca kriptovalutama Do Kvona
Hapšenje - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Viši sud u Podgorici saopštio je da su se stekli uslovi za postupak izručenja južnokorejskog državljanina Do Kvona, poznatog kao trgovca kriptovalutama, a koji se trenutno nalazi na izdržavanju kazne u zatvoru u Crnoj Gori.

Kako je objavljeno na zvaničnoj internet stranici Višeg suda utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona i Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama, koje su to tražile od zvanične Podgorice.

Navodi se da Do Kvona Južna Koreja potražuje radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih dela vezano za Zakon o finansijskim i investicionim uslugama i tržista kapitala, Zakona o teškom kažnjavanju određenih privrednih zločina (prevara), Krivičnog zakonika Republike Koreje, te krivičnog dela kršenje Zakona o tržištu kapitala i finansijskim ulaganjima, kao i Zakona o tržištu kapitala i finansijskim ulaganjima Republike Koreje (kršenje javne ponude).

Viši sud je istim rešenjem utvrdio da su ispunjene i sve zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona SAD, koje ga potražuju takođe radi vođenja krivičnog spora zbog krivičnog dela zavera radi činjenja prevare, krivičnog dela prevara u vezi sa ugovorom o prodaji robe i pomaganje i podržavanje, krivičnog dela prevara u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrednosti, krivičnog đela elektronska prevara i pomaganje i podržavanje, te krivičnog dela Zavere radi prevare.

U obrazloženju navedenog rešenja istaknuto je da stoji činjenica da je okrivljeni Do Kvon dao saglasnost da se po skraćenoj proceduri izruči nadležnim organima Južne Koreje, međutim, Viši sud u Podgorici je našao da treba ipak odlučiti kao u izreci odnosnog rešenja, jer se u konkretnom slučaju radilo o ekstadiciji kojoj se obratilo više država, te da se primat ipak reguliše odredbom Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima.

A to, pojašnjavaju, znači da će ministar pravde Andrej Milović odlučiti koja država ima prednost u slučaju eventualnog izručenja.

Ukoliko Ministar pravde dozvoli konačno izručenje južnokorejskog trgovca kripto valutama, to će biti realizovanonakon što Do Kvon okonča kaznu koju mu je izrekao Osnovni sud u Podgorici zbog krivičnog dela falsifikovanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa