Region

SAD Crnoj Gori uputile zahtev za saslušanje Do Kvona

Komentari

Autor: RTCG

25/09/2023

-

21:45

SAD Crnoj Gori uputile zahtev za saslušanje Do Kvona
Hapšenje - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) zatražila je od Crne Gore da se za potrebe građanskog postupka u SAD sasluša optuženog korejskog kriminalca Do Kvona, koji se nalazi u zatvoru u Spužu, javlja RTCG.

Zahtev je prosleđen Ministarstvu pravde Crne Gore i potom je bez odlaganja potom predat nadležnom sudu na postupanje, potvrđeno je portalu RTCG u Ministarstvu pravde.

Amerika je ranije od Crne Gore izručenje Do Kvona, zbog optužbi za prevaru tešku više desetina milijardi evra.

Viši sud je ranije odredio ekstradicioni pritvor Do Kvonu, čije izručenje je zatražila i Južna Koreja.

Do Kvon se tereti da je počinio ozbiljne prevare na tržištu kriptovaluta, a američka Komisija za hartije od vrednosti već ga je zvanično optužila pred sudom u Njujorku. Određen im je pritvor od šest meseci.

U tom periodu crnogorski sud će odlučiti da li će Do Kvona izručiti Južnoj Koreji, koja ga potražuje zbog sumnje za prevaru vrednu 40 milijardi dolara posredstvom kriptovaluta.

Osim Interpolove poternice za Do Kvonom, koju je raspisala Južna Koreja, njegovo izručenje su tražile od vlasti u Podgorici i SAD.

Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta, kada su pokušali da napuste Crnu Goru, koristeći lažne pasoše i zbog toga su pred sudom u Podgorici osuđeni na višemesečne zatvorske kazne, podseća RTCG. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa