Region

Advokat južnokorejskog kralja kriptovaluta: Do Kvon izolovan od ostalih zatvorenika u Spužu

Komentari

Autor: Tanjug

26/06/2023

-

09:33

Advokat južnokorejskog kralja kriptovaluta: Do Kvon izolovan od ostalih zatvorenika u Spužu
Hapšenje - Copyright Tanjug/AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Južnokorejski državljanin, suosnivač i izvršni direktor Teraform Labsa, čije izručenje traže Južna Koreja i SAD, izolovan je od drugih zatvorenika u istražnom zatvoru u Spužu, izjavio je advokat Goran Rodić, za portugalski portal na engleskom jeziku "DL njuz".

Velika je verovatnoća, piše portal, da će to biti Kvonov dom u doglednoj budućnosti, nakon što je 19. juna osuđen za pokušaj korišćenja falsifikovanog kostarikanskog pasoša pri napuštanju Crne Gore privatnim avionom.

Međunarodni begunac i takozvani "kralj kriptovaluta" Hjeong do Kvon i njegov poslovni partner Hon Čang Jon, osuđeni su na po četiri meseca zatvora u Osnovnom sudu u Podgorici zbog falsifikovanja putnih isprava.

U 2022. godini Kvon je bio predstavnik sveta kriptovaluta - hvaljeni preduzetnik koji je nadgledao blokčejn sistem vredan 60 milijardi dolara, piše portal, a prenose podgorički mediji. Sada, dodaju, stražari otvaraju njegovu ćeliju dva puta dnevno kako bi mogao da izađe u dvorište zatvora u Spužu, prenaseljenog objekta desetak kilometara od Podgorice.

Ipak, on i njegov saradnik, koji je uhapšen u isto vreme pokušavajući da napusti Crnu Goru, praktično nisu imali šanse da budu oslobođeni.

Dok crnogorski pravosudni zvaničnici razmatraju svoju odluku o izručenju, obojica će ostati u zatvoru najmanje šest meseci, piše portal i dodaje da je, uprkos mračnim izgledima, Kvonov advokat je rekao da se njegovi klijenti drže.

"Dobro su, stabilno. Uslovi su loši. Nije kao u filmovima. Zatvor nikome nije lak", rekao je Rodić.

Navodi se da su švajcarski tužioci zaplenili oko 26 miliona dolara digitalne imovine i američkih dolara koji pripadaju Kvonu, a zaplena se dogodila posle Do Kvonovog hapšenja i izricanja presude za korišćenje falsifikovanih pasoša u Crnoj Gori.

Što se tiče onoga što sledi, Rodić kaže da je preuranjeno govoriti o žalbi na osuđujuću presudu za falsifikovanje, i napominje da je spreman da počne da razmatra slučajeve izručenja.

Na konferenciji za novinare povodom zahteva za ekstradiciju 29. marta, crnogorski ministar pravde Marko Kovač rekao je da će sve faktore razmotriti lokalni sudija.

"U obzir će se uzeti težina krivičnog dela, mesto izvršenja krivičnog dela, redosled zaprimanja zahteva za izručenje, kao i državljanstvo lica i druge okolnosti", rekao je Kovač.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa