Region

Dodik nakon razgovora sa ruskim predsednikom: Putin nije čovek rata, Rusija nikoga nije okupirala

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2024

-

17:54

Dodik nakon razgovora sa ruskim predsednikom: Putin nije čovek rata, Rusija nikoga nije okupirala
Tanjug/AP/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin - Copyright Tanjug/AP/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon današnjeg razgovora sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Kazanju da je pokazana jedna pažnja i strpljenje za poziciju Republike Srpske u kontinuitetu svih ovih godina, kao i da Rusija ne ostavlja svoje prijatelje.

"Svaki put je to poseban događaj. Mislim da jedna mala Republika Srpska uspeva na ovaj način da skrene pažnju na ono što jeste. To nije lako. Danas je Rusija i predsednik Putin jedan od najvažnijih globalnih ljudi i lidera", rekao je Dodik.

Istakao je da se pokazuje jedna pažnja i strpljenje za poziciju Republike Srpske u kontinuitetu svih ovih godina.

"Verujem preko 15-20 godina koliko sam bio u prilici da se srećem s njim. Svakome imponuje. I to govori o tome da Rusija, kako to često predsednik Putin kaže, ne ostavlja prijatelje. Rusija razume odnose i kako treba da se odnosi u međunarodnim odnosima", rekao je predsednik Srpske.

Tanjug/AP/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin

 

Podseća da je Rusija svedok potpisa Dejtonskog sporazuma, jedan od onih koji su svedočili istorijskom događaju.

"Rusija je ostala na istim pozicijama, svedok onoga što je potpisano, slova kako je napisan, za razliku od SAD, Britanije, Francuske koji su sve učinili da razvale Dejtonski sporazum", poručio je Dodik u izjavi za RTRS.

"Putin nije čovek rata, Rusija nikoga nije okupirala"

Dodik je takođe izjavio večeras da Putin nije čovek rata, već da je, kako tvrdi, bio primoran da "specijalnom operacijom" u Ukrajini brani nacionalne i državne interese.

"Zapad je prekršio sva upozorenja još od 2008. godine, od Minhenske konferencije, da ne ide prema granicama Rusije i ne atakuje na njen politički sistem. Zapad je sve to prekršio u svojoj aroganciji da se domogne Rusije i dovede do njenog cepanja", rekao je Dodik u intervjuu za RTRS iz Kazanja, dodavši da se Putin zalaže za očuvanje mira i stabilnosti i saradnju među ljudima.

On je istakao da je Rusija iz svega toga izašla još jača, "što Zapad nije očekivao".

profimedia

 

"Kada je počela specijalna operacija u Ukrajini, Zapad je očekivao da će Rusija dosegnuti najviši stepen socijalne bede i siromaštva. Međutim, Rusija se pokazala drugačijom, Putin se pokazao sposobnim da vodi društvo u delikatnim okolnostima, da mobiliše snage i rukovodstvo koje je pokazalo da je sposobno da upravlja krizama, tako da sad imamo značajnu proizvodnju u svim sektorima", rekao je Dodik.

On je naveo da je Rusija, pod vođstvom Putina, razvijala svoju privredu i izgradila stabilnost i slobodu za sve svoje građane.

"Rusija druge pomaže i nikog nije okupirala, nije okupirala ni Ukrajinu", rekao je predsednik Srpske.

"Ovde je vaskrsla snaga Republike Srpske"

Govoreći o situaciji u BiH, Dodik je rekao da ruski predsednik "savršeno dobro zna da stranci putem neizabranog sranca pokušavaju da nam otmu imovinu i smatra da je to nedopustivo i da Rusija neće prihvatati takvu vrstu ponašanja".

"Ovde je vaskrsla snaga Republike Srpske i ja sam na to ponosan", poručio je Dodik, dodavši da se on zalaže za "visoko decentralizovanu BiH sa jakim autonomijama kakva je Republika Srpska".

On je naglasio da je Rusija svih ovih godina ostala principijelna, štiteći Dejtonski sporazum.

Tanjug/AP/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin

 

Kada je reč o odlikovanju koje mu je ruski predsednik uručio - Orden Aleksandra Nevskog, Dodik je istakao da je velika čast dobiti od ruskog predsednika orden koji se dodeljuje stranim državnicima.

"Ovo je orden Republici Srpskoj, njenoj istrajnosti, našoj budućnosti i ostaće zabeležen u istoriji kao dokaz nesumnjivog prijateljstva i razumevanja predsednika Putina i Rusije prema Republici Srpskoj", poručio je Dodik.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa