Region

Dodik: Ruski konzulat u Banjaluci mogao bi da bude otvoren ove godine, radimo na tehničkim pitanjima

Komentari

Autor: Tanjug

26/02/2024

-

08:35

Dodik: Ruski konzulat u Banjaluci mogao bi da bude otvoren ove godine, radimo na tehničkim pitanjima
Dodik: Ruski konzulat u Banjaluci mogao bi da bude otvoren ove godine, radimo na tehničkim pitanjima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da bi ruski konzulat u Banjaluci mogao da bude otvoren već ove godine. On je u intervjuu za ruski list Izvestija rekao da su sve odluke o otvaranju predstavništva Rusije u RS, koje je najavljeno u maju 2022. godine, donete sa obe strane i da se trenutno radi na tehničkim i logističkim pitanjima koja će omogućiti da predstavništvo bude što pre otvoreno.

Na pitanje da li očekuje da će se to desiti ove godine, Dodik je odgovorio: "Da, naravno, mislim da je to realno".

Dodik, koji se 21. februara sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Kazanju, rekao je da je RS prošle godine potpisala ugovor sa ruskim Gaspromom o dugoročnim isporukama gasa do 2025. godine.

Na pitanje po kojoj ceni Republika Srpska kupuje gas od Rusije, Dodik nije naveo o kojoj ceni je reč, ali je rekao da je Republika Srpska zadovoljna tom cenom. Potvrdio je da je Srpska počela da plaća ruski gas u rubljama.

Da li je referendum moguć ove godine? 

Odgovarajući na pitanje da već dugi niz godina govori o mogućnosti održavanja referenduma o nezavisnosti RS i da mnogi posmatrači to nazivaju političkom igrom, smatrajući da Banjaluka zapravo nikada to neće učiniti, Dodik je rekao da je Srpska uvučena u BiH i bila primorana da joj se pridruži posle Dejtonskog sporazuma.

"Ako kažete da Banja Luka nikada neće to uraditi, da li ste spremni da se kladite na to? Mi nismo avanturisti", rekao je Dodik.

Istakao je da Banjaluka nikada nije odustajala od potrebe jačanja Republike Srpske i da čeka da "neke velike sile da kažu da narod ima pravo na samoopredeljenje".

Na pitanje da li je referendum moguć ove godine, Dodik je odgovorio: "Videćemo".

Odgovarajući na pitanje da li Republika Srpska razmatra mogućnost, bar u teoriji, da se u budućnosti pridruži Srbiji, Dodik je rekao da će Republika Srpska ostati u okviru teritorije u kojoj se sada nalazi, prvenstveno rukovodeći se interesima svog naroda.

"Mi smo jedan narod sa narodom Srbije, a Srbiju doživljavamo kao domovinu.

Svakako ćemo sačuvati subjektivitet Republike Srpske. Ali kao što je, na primer, nemački narod imao pravo da ujedini Istočnu i Zapadnu Nemačku, možda će nekad i srpski narod imati isto to pravo.

Naš cilj je da živimo zajedno sa Srbima, legalno i legitimno", rekao je Dodik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa