Region

Dodik o Ekonomskom forumu u Antaliji: Ojačavanje saradnje sa partnerima i nastavak ekonomske aktivnosti

Komentari

Autor: Tanjug

29/02/2024

-

10:52

Dodik o Ekonomskom forumu u Antaliji: Ojačavanje saradnje sa partnerima i nastavak ekonomske aktivnosti
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je cilj njegovog odlaska na Ekonomski forum, koji će biti održan u Antaliji pod pokroviteljstvom predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, ojačavanje saradnje sa partnerima i nastavak ekonomske aktivnosti.

"Poenta je da ojačamo partnerstva i da objasnimo aktuelnu situaciju", rekao je Dodik gostujući u emisiji Telering na RTRS.

Pokušaće, kaže, da u Turskoj objasni pitanja koja postoje u BiH i kao primer naveo to što je Turska odbila da prihvati ambasadora iz BiH, kojeg su predložili Bošnjaci.

"Zloupotrebljen je jedan postupak od bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića. On je predložio nekoga koga turska strana nije mogla da prihvati, a doveli su i nas do toga da moramo objašnjavati sebe", naveo je Dodik.

Razgovaraće, kazao je, i o ekonomskim pitanjima.

"Pokušavamo da rehabilitujemo problem autoputa Sarajevo-Tuzla. Turska strana je dosta toga već uradila, ali u Federaciji je večiti problem taj što ne mogu da se dogovore oko putnih pravaca. Kada smo govorili o Koridoru 5C, moja ideja je bila da idemo od Banjaluke do Tuzle. Deo koji prolazi kroz Srpsku mi bismo brzo uradili, ali ako ne mogu u Federaciji da se dogovore, nije do nas", jasan je Dodik.

U martu Dodik putuje i u Beč na diplomatsku akademiju gde će održati predavanje o situaciji u BiH.

Nakon toga je u Francuskoj, gde će se sastati sa parlamentarnim institucijama, ministrima i francuskim izaslanikom za BiH.

Dodao je da je dolazak mađarskog premijera Viktora Orbana u Banjaluku, prolongiran zbog njegovih obaveza u SAD, ali očekuje da novi datum bude uskoro preciziran.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa