Region

Ministar spoljnih poslova BiH: Zemlje kandidati da ne gube poverenje u EU, pogledajte njihove plate

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2024

-

16:45

Ministar spoljnih poslova BiH: Zemlje kandidati da ne gube poverenje u EU, pogledajte njihove plate
Ministar spoljnih poslova BiH: Zemlje kandidati da ne gube poverenje u EU, pogledajte njihove plate - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković rekao je danas da bi proces pristupanja EU trebalo dodatno ubrzati za sve zemlje kandidate čiji građani, sa druge strane, ne bi trebalo da gube poverenje u evropske integracije.

Konaković je odgovarajući na pitanje Tanjuga o tome kako da se običnim građanima objasni zašto je ovaj proces važan rekao da bi oni trebalo da sagledaju trenutnu situaciju u susednim zemljama koje su prošle sličnu tranzitnu istoriju.

"Neka pogledaju plate u Rumuniji, Bugarskoj, Slovačkoj, Češkoj i neka posebno vide trostruko veći bruto društveni proizvod,od ulaska u EU, to je najvažniji fakt i neka uporede to s našim ekonomskim razvojem", rekao je Konaković.

On je dodao da je "džepove građana ovih zemalja napunila EU". 

"Bolje plate, više radnih mesta, bolji uslovi rada. Sam primer tih zemalja, nek se niko ne ljuti, za koje smo mi bili ekonomska sila pre 30 godina i onoga što su oni danas zna nas - nema jednostavnijeg odgovora na to pitanje", naveo je on.

Konaković je u Antaliji rekao i da bi proces pristupanja EU trebalo dodatno ubrzati za sve zemlje kandidate i da se nada i da će Savet Evrope u martu doneti odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH.

On je u okviru panela "Izazovi i prilike na Balkanu istakao da je BiH blizu ispunjenja poslednjih zahteva.

"Politički lideri u BiH su intenzivno radili na postizanju potrebnih dogovora o reformama. Nadamo se da će EU shvatiti da glavno pitanje za BiH nije šta ćemo kada uđemo u EU, nego šta se dešava ako ne budemo u EU", rekao je on.

Šef diplomatije BiH je naveo i da bi ubrzanje procesa evrointegracija moglo usporiti odlazak mladih.

Antalijski diplomatski forum traje tri dana, od 1. do 3. marta, i okuplja gotovo 4.500 učesnika, uključujući 19 lidera država i 73 ministra, kao i 57 međunarodnih predstavnika. 

Glavna tema foruma jeste "Unapređenje diplomatije u vremenima previranja", a kako su organizatori naveli, cilj teme je da pruži zajednički okvir za razmišljanje u potrazi za mirnim izlaskom iz turbulentnog perioda u kojem se ceo svet nalazi. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa